La seu de Demòcrates va acollir ahir el primer balanç post electoral d’enguany. De la mà del Secretari General del partit, Jaume Serra, es van posar en valor els resultats dels comicis, els quals van situar a Demòcrates com la primera força política amb una majoria parlamentària de 16 escons sobre els 28 que componen el Consell General del Principat. «La victòria i la majoria absoluta clara i còmode no ens pot portar a una autocomplaença», va afirmar Serra, amb una satisfacció plena que, a la vegada, va deixar espai també per a la reflexió enfront dels comicis anteriors. «Hem baixat un 2,47% respecte a les últimes eleccions. Som majoria clara, però no ens hem de relaxar».
En relació a possibles pactes als que començar a donar forma d’ara endavant, Serra va ser clar en les seves paraules: «no es poden sobreactuar uns resultats o canviar l’espectre polític del Consell sense respectar prèviament el que han dit les urnes». Una afirmació amb la qual el Secretari General del partit taronja va voler dispersar tot dubte sobre aliances potencials amb les altres formacions polítiques que componen la xarxa governamental del país. Especialment amb el partit liberal de Cabanes, els quals van formar govern de coalició amb els demòcrates durant aquesta última legislatura i dels qui Serra pensa que va haver-hi una governabilitat «bona, correcta i amb enteniment». Unes paraules més que positives pels de Cabanes, però que no treu als d’Espot de la seva idea ferma: «no perdrem la nostra majoria per donar-li una majoria parlamentària a Liberals. Fer el contrari seria una bogeria». Una situació que deixa nàufrags en certa manera a Conxita Marsol i Sandra Codina, primera d’Andorra la Vella i segona d’Ordino, respectivament, i qui formen part de la coalició Demòcrates + Liberals. «No es descarta la seva entrada al Consell», va mencionar Serra.
Seguint aquesta línia, el Secretari General del partit es va voler pronunciar també sobre el partit encapçalat per Cerni Escalé, segons en els comicis de diumenge. Amb la mà estesa, la reflexió de Serra va venir donada aquest cop per les diferències que els han separat al llarg de la campanya electoral: «durant la campanya, és normal que la gent intenti posar l’accent en les diferències, però una vegada acabada aquesta t’adones que hi ha coses en què pots coincidir». Una visió que deixa la pilota a la teulada de Concòrdia i és que, tal com va denotar Serra, «hi ha decisions que van més enllà dels quatre anys de legislatura i és possible que afectin estructuralment al país, per la qual cosa interessa que siguin decisions preses conjuntament amb altres formacions».
Tampoc es va deixar de costat als de Pere López, qui al començament d’aquesta última legislatura van fer una reclamació per canviar el sistema electoral enfront d’una major proporcionalitat. Una proposta frívola per a Demòcrates, els quals no veuen possible que «un sistema parlamentari sigui proporcional i majoritari alhora. És un intent de provocar la quadratura del cercle i qualsevol altre plantejament és discutible». I és que tal com va exemplificar Serra, «el sistema electoral és fruit d’una història i tradició política, a més d’una concepció del que és Andorra». Tota una declaració d’intencions que posa sobre la taula la possibilitat que totes les parròquies tinguin el mateix pes a l’hora d’escollir els consellers, un sistema que guarda certa semblança amb el sistema parlamentari anglès i que faria que per cada X nombre de persones hi hagués X consellers. Així i tot, Serra va ser molt clar: «quan PS SDP+ van tenir cinc consellers amb una representació determinada, els va sortir un 20% o 30% més barat que a nosaltres. En aquell moment no els vaig veure queixar-se tant».
Per acabar, Serra va voler deixar lloc per a fer un breu anàlisi sobre el succeït a Sant Julià de Lòria, l’única parròquia que no se’n va endur el partit taronja i va ser imposada per Concòrdia. «Reconèixer la ignorància no ha de fer vergonya i és evident que alguna cosa s’ha fet malament si no hem guanyat», va finalitzar el Secretari General de Demòcrates.