El Periòdic d'Andorra
Esmenes parlamentàries

Concòrdia vol reforçar la inclusivitat i garantir l’eficàcia operativa de la futura llei d’accessibilitat universal

La formació planteja 23 esmenes per ampliar definicions, reforçar els principis d’igualtat i concretar les funcions i composició de la Comissió

El grup parlamentari de Concòrdia ha registrat un total de 23 esmenes al Projecte de llei d’accessibilitat universal, amb l’objectiu de reforçar el caràcter inclusiu del text i fomentar la sensibilització de la població en matèria d’accessibilitat. La major part de les esmenes introdueixen modificacions en el redactat original, tot i que també se’n proposen de pròpies per assolir una norma més exhaustiva i garantista, especialment en la definició de criteris aplicables als futurs reglaments.

Una de les esmenes clau és la incorporació de la definició de “persona amb discapacitat” al llistat de definicions de la llei, ja que el text actual només fa referència a “persones amb mobilitat reduïda”. Concòrdia proposa definir-les com aquelles que “presenten dèficits funcionals de caràcter físic, sensorial, intel·lectual o mental que, en interaccionar amb barreres diverses, veuen limitada la seva participació plena i efectiva en la societat en igualtat de condicions que la resta de persones”.

També es modifica un dels principis generals de la llei: el d’igualtat d’oportunitats. Es proposa substituir el concepte de discapacitat pel de capacitat, per tal d’adaptar-lo a qualsevol condició o circumstància de la persona. En aquest sentit, el Govern ja va anunciar l’any passat la intenció de modificar el reglament de la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA), amb l’objectiu d’avaluar la discapacitat a partir del desenvolupament d’aptituds personals.

Pel que fa a la Comissió per al foment de l’accessibilitat, Concòrdia planteja una ampliació de les seves funcions. S’especifica que aquest òrgan haurà d’impulsar anualment iniciatives de sensibilització, formació i difusió de bones pràctiques, que seran implementades pel Ministeri d’Afers Socials. També haurà d’executar els plans d’accessibilitat, avaluar-ne els resultats i elaborar informes periòdics que seran públics. A més, es proposa que la comissió es reuneixi almenys dues vegades l’any per fer el seguiment de les seves funcions.

Una altra esmena concreta la composició d’aquesta comissió mitjançant la mateixa llei, en lloc de deixar-la per a un desenvolupament reglamentari, tal com preveu la proposta del Govern. Així, es proposa que la presidència recaigui en una persona escollida per l’Àrea de Promoció a l’Autonomia del Ministeri d’Afers Socials. Les vocalies estarien integrades per persones tècniques i qualificades: quatre en representació del Govern (procedents dels ministeris d’Afers Socials, Salut, Educació i Territori i Urbanisme), dues designades pels comuns, dues dels col·legis oficials d’arquitectes i enginyers superiors, dues en representació de les associacions de persones amb discapacitat i una de les entitats privades, concretament de la Cambra de Comerç.

Pel que fa a l’accessibilitat en l’espai públic, Concòrdia introdueix esmenes per garantir entorns urbanitzats plenament accessibles i ben senyalitzats, amb especial atenció al mobiliari urbà que pot representar un obstacle per a les persones amb discapacitat. En l’àmbit del transport públic de viatgers, es detalla que les parades han de garantir accessos accessibles i informació adaptada per a tots els usuaris. També s’estableix que els vehicles i les infraestructures han de permetre l’accés de gossos d’assistència “degudament acreditats i identificats amb el distintiu oficial corresponent”.

Finalment, pel que fa a l’accés als serveis públics, Concòrdia subratlla que, més enllà del compliment de les condicions establertes reglamentàriament, cal garantir que el personal d’atenció al públic rebi formació i estigui sensibilitzat en matèria d’accessibilitat.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu