Jordi Cinca ha engegat tota la maquinària de defensa i ha donat instruccions als seus advocats que preparin accions legals «per anar guanyant temps», perquè el ministre de Finances assegura que no ha rebut cap notificació sobre la querella que va interposar Joan Samarra contra ell i en tot cas va deixar clar de nou –com ja havia fet en d’altres acusacions dels darrers deu mesos–, que «tot el que s’ha publicat és mentida».
El ministre ha tornat a posar-se a l’ull de l’huracà arran de què el 3 de juliol passat, un mitjà de comunicació espanyol publiqués que Joan Samarra, director general d’Orfund quan Jordi Cinca era el director executiu, ha interposat una querella al ministre de Finances per la presumpta trama de desviar beneficis de lingots d’or i diamants al marge de l’empresa, que va existir entre l’abril del 1999 i el juny del 2000. La notícia es va estendre com la pólvora i d’altres diaris, televisions i ràdios del país veí del sud van fer ressò d’una notícia que ahir, el propi Cinca, va desmentir-ho tot a la clàssica roda de premsa posterior al Consell de Ministres. És més, va concretar que està treballant per prendre accions legals contra alguns mitjans que, segons apunta, «han donat un pas endavant respecte a la notícia publicada per fer judicis de valor sobre això» i també va avisar que prepara «alguna altra que serà feta pública quan estigui preparada» i que segons com ho va plantejar, pinta a que serà tan sorollosa com tot el que s’està publicant d’ell últimament.
En tot cas, no entra als plans de Cinca dimitir. Massa vegades ha sentit aquesta paraula en els darrers temps, provinent de l’oposició –amb comunicats a càrrec dels Liberals d’Andorra (Ld’A), Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i el Partit Socialdemòcrata (PS)–, cosa que segons va indicar «puc entendre perquè estar en l’àmbit polític el voler aprofitar-se de les polèmiques per desgastar el Govern».
Però no abandonarà el càrrec per un simple raonament: «Qui té una responsabilitat pública, si ha de dimitir perquè a Samarra se li passa pel cap acusar a qui sigui del que li sembli, abans de donar credibilitat a això caldrà que ho demostri. Dimitint, entraríem en una situació de vulnerabilitat i dubte permanent». Cinca, lluny de la retirada, se sent fort perquè rep el recolzament total del Govern: «Si no fos així, no estaria assegut aquí», va deixar clar.
L'excusa per desfer el pacte d'Estat / També va tenir paraules per contrarestar l’amenaça de Socialdemocràcia i Progrés de deixar el pacte d’Estat per l’acord amb la Unió Europea si el ministre no dimiteix: «Són dues coses que no es poden associar. Entenc que SDP busca una raó per desvincular-se del pacte d’estat,quan igual que el Partit Socialdemòcrata, en qüestions internacionals sempre han tingut la voluntat d’estar al costat per la bona relació amb Europa».
Si entén l’oportunisme de l’oposició, Cinca no s’explica perquè ara, 16 o 17 anys després de l’existència d’Orfund, aparegui ara una querella. «Si realment pensava tot això, ha tingut d’altres ocasions per fer-ho. Evidentmen són vells coneguts i segons va definir Cinca «teníem una relació estrictament professional» i que des que el ministre de Finances va deixar Orfund que no s’han tornat a veure. «Ell no viu al Principat però tinc entès que hi ha qui se l’a trobat pel carrer». L’únic contacte que han tingut des de llavors és a través de les xarxes socials. Són amics de facebook i segons Cinca «he rebut alguna felicitació pel meu sant o l’aniversari», però res més que això: «No he intentat parlar amb ell perquè no tinc el seu telèfon».
No ho veu com un atac personal / Per últim, el ministre va assegurar que totes les informacions sobre ell en els darrers mesos no les atribueix a cap desig de tacar la seva imatge i enfonsar-lo. No veu cap campanya per fer cap mal a Jordi Cinca, sinó a l’Executiu: «Sóc membre d’un govern, s’han de gestionar decisions que no agraden a tothom i sempre pot haver-hi interès en desestabilitzar-lo. Jo sóc una persona significativa pel ministeri que condueixo i no veig un atac personal, sinó al càrrec que represento».