Ahir va tenir lloc a Kíiv, Ucraïna, la tercera cimera internacional de la Crimea Platform, un nou format de consulta i coordinació internacional iniciat per Ucraïna amb l’objectiu d’augmentar l’eficàcia de la resposta internacional a l’ocupació en curs de Crimea per part de la Federació Russa, començada l’any 2014, i les creixents amenaces a la seguretat, augmentar la pressió internacional sobre el Kremlin, prevenir noves violacions dels drets humans i protegir les víctimes del règim d’ocupació, i aconseguir la desocupació de Crimea i la seva devolució pacífica a Ucraïna. En aquesta cimera, Andorra va estar representada, de forma telemàtica, per la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, en nom del cap de Govern, Xavier Espot. El Principat va participar en la cimera juntament amb altres múltiples països participants de diferents àrees geogràfiques i característiques com, per exemple, Espanya, Malta, Bahrain, Luxemburg, Nova Zelanda o els Estats Units, a més d’organitzacions internacionals com Nacions Unides, la Unió Europea o l’OTAN. Cal ressaltar que avui, un dia després de la cimera, l’exèrcit ucraïnès ha trepitjat per primera vegada la península de Crimea en una missió llampec de les forces especials d’Ucraïna, tal com va informar El País.
Durant la seva intervenció a la cimera, la ministra va declarar que «el Govern d’Andorra condemna l’ocupació de Rússia a Crimea i les múltiples agressions contra Ucraïna, que condueixen a morts diàries i destrucció». Tor va voler confirmar i assegurar que «en el nom del poble d’Andorra, en aquests temps difícils, m’agradaria expressar la nostra completa solidaritat amb el govern i la població d’Ucraïna», a més d’assegurar que «l’Executiu s’adhereix a totes les sancions europees contra Rússia», en motiu de la invasió de la península de Crimea.
Els participants en la cimera de la plataforma, van finalitzar aquesta duent a terme una declaració conjunta on van expressar diferents punts. En primer lloc; els membres de la Crimea Platform van condemnar diverses actuacions de la Federació Russa. Els participants van denunciar la completa escalada de l’agressió russa a Ucraïna, els il·legítims referèndums organitzats pel Kremlin en les regions ocupades de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia, els intents en curs de Rússia per legitimar-se i normalitzar l’annexió de la República Autonòmica de Crimea i de la ciutat de Sebastòpol.
Els estats i organitzacions de la Crimea Platform van condemnar la continuada militarització russa dels processos educatius que inclouen l’entrenament de combat pels nens i nenes de Crimea per a fer servei militar dins de les forces armades russes o la introducció de l’educació «militar-patriòtica» pels joves.
Les entitats que van ser presents van condemnar també les violacions de la llei humanitària internacional i els creixents abusos i violacions dels drets humans per part de Rússia, sobretot els perpetrats contra els residents a la península i a les persones indígenes tàrtars, el persistent i extensiu abús de lleis contra-terroristes i antiextremistes per a la repressió de l’oposició i el reforçament de la legislació russa per a desencoratjar les protestes pacífiques dels residents de Crimea, el no acompliment de la Convenció de Ginebra i d’altres lleis internacionals relatives als drets dels presoners.
A més, les entitats presents a la cimera van estipular la seva rotunda condemna a les continuades ofensives a facilitats hidroelèctriques, que causen també un gran impacte mediambiental, la continuada destrucció del patrimoni arquitectònic històric d’Ucraïna, en particular la del Palau de Khan a Bakchysarai, i la construcció i l’obertura del pont de Kerch Strait entre Rússia i Crimea.
Les entitats presents van testificar la seva preocupació per la creixent inseguretat marítima al Mar Negre, el fracàs de la Federació Russa en el respecte cap als drets humans, els injustos empresonaments de ciutadans ucraïnesos, el control i la presència militar de Rússia a la central nuclear de Zaporíjia, el risc mediambiental que suposen les accions russes a la planta química Titan.
Finalment, els participants de la Crimea Platform van declarar i testificar el seu suport a la sobirania i independència ucraïnesa, als principis i objectius clau de la Fórmula de la Pau d’Ucraïna i a la cooperació perquè aquesta sigui implementada i al procés de reconstrucció de postguerra d’Ucraïna, incloent-hi la República Autonòmica de Crimea i a la ciutat de Sebastòpol.