Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Andorra i Portugal es comprometen a revisar el conveni de Seguretat Social

De Sousa demana anar "més enllà" perquè la llengua portuguesa arribi realment a les aules de les escoles andorranes

 La cara més política de la visita a Andorra del president de la República portuguesa, Marcelo Rebelo da Sousa, ha tingut lloc aquest dijous al vespre a l'edifici del Govern, en una roda de premsa conjunta amb el cap de Govern, Toni Martí, on han parlat de temes bilaterals i les diferents problemàtiques que afecten especialment la comunitat portuguesa. La necessitat de revisar i actualitzar l'actual conveni de la Seguretat Social entre els dos països, que tal com ha recordat Martí data de 1987, ha estat un dels compromisos dels dos mandataris. "És raonable que el conveni es vulgui analitzar" per adaptar-lo a les necessitats actuals de protecció social de la població portuguesa que viu a Andorra, i també dels andorrans que visiten Portugal, ha plantejat Martí. No s'ha entrat a valorar, però, si dins aquesta renovació del conveni es treballarà per acabar amb els retards en els cobraments d’algunes pensions.

L'altre compromís al que han arribat Rebelo i Martí fa referència a l'educació, i també al conveni en vigor. El president de Portugal ha demanat anar "més enllà del conveni" perquè la llengua portuguesa arribi realment a les aules de les escoles andorranes. Martí li ha donat la raó i ha assegurat que s'avaluarà la demanda que el portuguès s'imparteixi en horari lectiu. També es treballarà el reconeixement de les titulacions i la presència del portuguès a la universitat.

Pel que fa a una de les queixes que la comunitat portuguesa havia expressat els darrers dies, i que fa referència a la retenció del 10% que s'aplica a les pensions de jubilació andorranes dels portuguesos, Rebelo ha garantit que aquesta desapareixerà l'1 de gener del 2018, quan s'apliqui el Conveni de no Doble Imposició entre els dos països. Així mateix, ha assegurat que el CDI ajudarà a reforçar els vincles econòmics, i la primera mostra tindrà lloc aquest mateix mes de novembre en una trobada entre la Cambra de Comerç d'Andorra i la seva homòloga portuguesa.

Per la seva part, Martí ha celebrat que es treballi per reforçar aquests lligams entre empreses, tenint en compte que hi ha a l'actualitat més de 100 empreses andorranes amb socis portuguesos.

Fora de la llista de països amb una fiscalitat baixa

Rebelo i Martí també han hagut d'afrontar la pregunta dels periodistes sobre si el país lusità traurà finalment Andorra de la llista 'negra' de països amb una fiscalitat baixa. Tot i no deixar-ho clar del tot, Rebelo sí que ha assegurat que "Portugal ho vol assolir", i que és el següent pas després de l'entrada en vigor del CDI. Martí ha parlat d'una "voluntat conjunta" i que així ho tractaran en una visita que té pendent de fer a Lisboa amb el primer ministre portuguès, António Costa.

Durant la seva compareixença, el president de Portugal ha celebrat les relacions entre els dos països i la bona entesa. La comunitat que viu al Principat "se senten andorrans i portuguesos", i aquesta és "la força de la nostra fraternitat: ens sentim estats i pobles germans", ha manifestat.

Martí es pronuncia sobre l'1-O
Finalment, i preguntats pels periodistes sobre la valoració del moviment independentista que es viu a Catalunya i que té el punt culminant en el referèndum de l'1 d’octubre, Rebelo ha declinat fer qualsevol valoració, però sí que ho ha fet, sense posicionar-se, Martí. "Nosaltres hem de tenir un diàleg franc amb l'Estat espanyol, i un bon veïnatge amb la Generalitat de Catalunya i el poble català", ha plantejat. És a dir, les relacions i diàleg amb Espanya s'han de mantenir però també "volem conservar un molt bon veïnatge amb Catalunya". 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu