- Foto: EL PERIÒDIC
AAquesta setmana Europa Press publicava una nota de premsa per anunciar l’obertura de la primera botiga de guillotines de tot Europa i afegia que aquest instrument s’ha convertit en un símbol de protesta i lluita social. La botiga de guillotines de la marca 198, creadora de la reeixida samarreta de la Selecció Republicana de Futbol, ha obert portes al barri de Malasaña. Les guillotines que s’hi venen tenen dos metres d’alçada i estan construïdes en fusta de pi massissa i de manera totalment artesanal.
Sota el lema «retallades, són necessaries» els creadors esperen promoure l’original però també macabre instrument amb el que es va retallar diversos membres de l’aristocràcia francesa. Segons va informar la marca 198 cada vegada és més habitual trobar guillotines en manifestacions i vídeos a internet per recordar velles revolucions. «Per què no tenir-ne una a mà? Al saló de casa, al bar, o fins i tot per què no posar-ne una a la plaça?» Argumenta la marca. De fet, els ciutadans de l’Estat espanyol però també els de la resta d’Europa estan patint les mesures d’austeritat més dures que es recorden en democràcia. «El sistema capitalista està esprement la població que no ha provocat la crisi, fins a límits insuportables». En aquest context, «la guillotina apareix com un símbol de protesta i lluita social».
Espero que només es tracti d’un símbol i d’un objecte de decoració, sense cap més altra utilitat que la de recordar que havia servit la causa dels revolucionaris francesos de 1789, perquè en el cas contrari, i vist les tribulacions que estan patint els ciutadans, la cosa podria acabar bastant malament si a algú se li acudís donar una nova utilitat a l’objecte.
D’altra banda, costa de creure que un instrument tan inhumà com aquest pugui simbolitzar qualsevol cosa bona o de profit i menys encara la protesta social que sol néixer arran de les injustícies i que no reclama res més, que poder viure dignament i en pau, sense injustícies i sense violències. No felicito la marca 198 per haver tingut la idea d’associar la guillotina amb les protestes del nostre temps.
Per a més informació consulti l’edició en paper.