L'opinió de:

Sociologia de pacotilla

Com escrivia fa pocs dies la periodista Ana Isabel Bernal Triviño, el present i el futur immediat de gran part de la societat és una vida de low cost, una terminologia que només ve a suavitzar una realitat comercial que és l’única que es pot aplicar a una altra realitat social: la de l’estretor. Cal dir que la societat de consum té aquesta capacitat fagocitadora d’absorbir allò que ja no resulta per transformar-ho en alguna cosa igual, però presentada diferentment, de manera què la roda consumista no s’aturi mai. I aquí ens trobem, amb que si el client s’empobreix se l’ha d’empènyer igualment al consum, però a la seva escala, procurant fer-li sentir una efímera felicitat sense remordiment.
Ja fa uns quants anys que el nostre vocabulari s’ha anat adaptant a la nova realitat sociocomercial, intentant d’aquesta manera donar-li més prestigi. Així –i només agafant de referència els països que ens són més propers–, dels encants o del  rastro hem passat als brocanters i a les botigues retro-vintage, dels mercadillos hem anat als vide-dressing, de les segones oportunitats al second hand, de l’artesania al handmade; fins i tot les grans marques no desestimen el concepte dels outlets o dels pop up stores a l’hora de liquidar existències.
Sense amargor cal reconèixer que, tot plegat, tothom hi troba el seu gust (o quasi): els comerciants segueixen venent, els consumidors segueixen comprant i, com diria l’encantador Clooney, What else? El cert és però que aquesta llarga crisi, els canvis en els valors i els canvis en els hàbits sociocomercials també s’han traslladat perillosament a altres àmbits, com poden ser la salut, l’assessorament legal o la telefonia mòbil, entre d’altres. Unes àrees en les que difícilment les prestacions poden ser de low cost si no és amb moltes mancances.
Més insidiós i gairebé perillós resulta veure com el lleure accessible a la majoria –parlo del més poderós dels mitjans: la televisió– també opta per surfejar en la onada del low cost i del vintage. Ja fa uns quants anys que emissions com Gran Hermano o Loft story sobreviuen a les televisions espanyoles i franceses, promovent bàsicament el famoseig low cost (intel·lectualment parlant és clar); que L’Île de la tentation o Adán y Eva enalteixen el culte al cos; que la dificultat de trobar parella es plasma en emissions tan realistes com Un príncipe para Corina o L’amour est dans le pré; que des de casa estant qualsevol sorrut pot canviar gratis d’imatge i de vida amb Nouveau look pour une nouvelle vie o Cámbiame; o que renovar la orientació professional només és qüestió de manetes com a Masterchef o Cousu main. Ara, com que tot allò passat torna a estar de moda, a França comença el reality Garde à vous, que recupera la disciplina del servei militar, i a Espanya unes damisel·les es presenten (amb nuvi inclòs) a Quiero ser monja… Per no atabalar més només vull afegir, estimats lectors, que en fer la columna he descobert que al 2015 es van emetre 36 emissions de telerealitat a França i 47 a Espanya…
Parafrasejant el sociòleg Le Bon, mentre el plaer sigui efímer i el desig durable els homes seguiran manats pel desig. Només ens queda ser conscients d’allò que necessitem i d’allò que ens fan desitjar.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu