L'opinió de:

S’està fent tard a Líbia

FERMÍN BOCOS

S’està fent tarda per intervenir a Líbia. Mentre Obama, Cameron, Sarkozy i Merkel segueixen marejant la perdiu i deixant passar els dies, Gadafi ha ficat al seu país en la deriva de la guerra civil en un desesperat intent per mantenir-se en el poder. En termes militars, crear una zona aèria d’exclusió que impedís al dictador l’ocupació de l’aviació contra objectius civils no suposaria gran cosa pels EUA o Gran Bretanya atès que tenen bases molt a prop, a Creta i a Malta. Aquesta opció, segons les enquestes, comptaria amb el suport de l’opinió pública d’aquests països i també en el conjunt de la Unió Europea. Fins i tot una intervenció militar més directa, a la manera com va ocórrer amb Sèrbia durant la Guerra dels Balcans, també seria ben vista pel gruix dels ciutadans dels països democràtics occidentals.

¿Per què, doncs, s’està ajornant o fins i tot descartant? Ha transcendit que Robert Gates, el secretari nord-americà de Defensa, és partidari de la intervenció. Obama, en canvi, dubte. Com dubte Cameron, dubte Merkel i està en contra Sarkozy. No és difícil identificar l’arrel de tant dubte i tanta premiositat: Gadafi, el tirà, un aparent dement que diu que no mana gens al seu país i nega la matança al mateix temps que contracta mercenaris a Sahel, és un gran potentat. Soci privilegiat d’algunes de les grans corporacions industrials i financeres d’Europa i Amèrica del Nord i de poderosos fons d’inversió. També és accionista d’algun mitjà de comunicació molt influent. A diferència de Mubarak o Ben Al, Gadafi té una mica més que comptes a Suïssa, Milà i Londres.

Té poder a través de persones interposades; persones que pressionen perquè se li deixi fer. Indirectament també rep suport polític de la resta de les autocràcies àrabs que pressionen a Washington i a Londres perquè no intervinguin militarment en la crisi líbia, temoroses que pogués convertir-se en un precedent d’auxili exterior a la revolta dels qui es rebel·len contra el poder establert. Poder que en els casos de l’Aràbia Saudita, els emirats del Golf o el Marroc, està en mans d’aliats estratègics de les mateixes potències occidentals als qui se’ls està demanant que intervinguin a Líbia. Aquest és el nus de la qüestió. Per això, crec que s’està fent definitivament tard per intervenir a Líbia. Els qui depenen del petroli no tenen interès ni pressa perquè canviï de mans. Què estiguin tacades de sang només suposa un inconvenient. Recordem el que va passar a l’Iraq.

Periodista

redaccio@elperiodicdandorra.ad

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu