L'opinió de:
Dietista-Nutricionista i membre d'Unicef Andorra

Qüestió d’equilibri

Estem en un moment en què el culte al cos, a la salut, a la forma física i també al benestar integral, condicionen moltes de les nostres decisions alimentàries diàries, a l’hora que l’entorn social, familiar i cultural ens empeny inevitablement cap als excessos gastronòmics associats a celebracions i esdeveniments o trobades especials.

Si analitzem també els mercats, supermercats i la restauració, veiem que cada cop hi ha una oferta més abundant i variada d’aliments pensats per satisfer les necessitats i capricis de la diversitat de clients actuals. És a dir, que d’una banda, ens volem cuidar, i per una altra, volem disfrutar, gaudir, desconnectar, socialitzar, celebrar … I tot això, en mig d’una allau de propostes alimentàries de tota mena. 

És en aquest context que té sentit apostar simultàniament per l’alimentació saludable i per la gastronomia de proximitat. Entenem com a alimentació saludable aquella que es basa en aliments d’origen vegetal, que gràcies a la seva riquesa en vitamines, minerals i fibra, té un caràcter preventiu davant nombroses malalties, alhora que millora i regula el bon funcionament del cos i de l’activitat mental, i contribueix a la sostenibilitat del planeta. 

Això inclou totes les fruites, verdures i hortalisses, els llegums, els fruits secs i els cereals integrals, i es pot complementar amb aliments d’origen animal, tots ells mínimament processats i obtinguts d’un entorn pròxim, i a través de productors o empreses que prioritzin la qualitat de l’aliment i el benestar animal.

D’altra banda, apostar per la gastronomia de proximitat vol dir potenciar els aliments de territori preparats i pensats per gaudir i connectar amb la gent i l’entorn.  

L’equilibri, per tant, no té a veure amb els verbs «evitar» i «abusar», sinó més aviat amb «moderar» i «assaborir». D’aquesta manera, algunes de les accions que podem promoure per complir amb aquest propòsit, són: establir rutines diàries saludables amb valor gastronòmic afegit; preparar o escollir versions apetitoses de plats rics en vegetals; compensar els àpats copiosos amb àpats lleugers;  augmentar l’activitat física associada al temps d’oci; assaborir i parar més atenció a tots els matisos dels aliments; i atendre a les sensacions de sacietat que ens dicta el cos.

Totes aquestes mesures esdevenen estratègies que ens conduiran a l’equilibri alimentari, amb l’objectiu final de menjar bé per viure millor.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu