Les xifres, les dades, se superposen de vegades de manera casual, oferint una radiografia optimista o cruel de l’estat de la societat. Amb molt poques hores de diferència, hem sabut que sobrepassem lleugerament els quaranta-set milions d’habitants, dels quals una mica més de quatre milions tres-cents mil estan en atur. És a dir que, comptant nens, jubilats, treballadors en negre i altres, gairebé un de cada deu espanyols està sense ocupació.
Una població delmada que, en termes reals, comptabilitzant la població en edat laboral, suposa que un de cada quatre ciutadans es troba en una situació que oscil·la entre la desesperança i la tristesa, passant per quantes categories intermèdies vulgui vostè considerar.
M’han copejat, de nou, les magnituds del que és, sens dubte, una tragèdia. Ho és que perdre el treball a partir dels quaranta –posi vostè quaranta-set, si ho desitja– vingui a ser alguna cosa gairebé irreversible. Com a tràgic és que gairebé el quaranta per cent dels nostres joves no tinguin una ocupació remunerada.
I, no obstant això, penso que hi ha esperança. Espanya segueix sent considerada una gran nació –malgrat el pessimisme històric d’alguns dels seus habitants: ahir, sense anar més lluny, vaig tenir una controvèrsia amb una tertuliana que ens qualificava com «el país més miserable d’Europa»– i les dades de l’Institut Nacional d’Estadística assenyalen que la població immigrant, que disminueix una mica, segueix sense plantejar-se, però, marxar-se d’aquí. ¿Seguim sent terra d’oportunitats? Vull ser, com sempre, més aviat optimista que el contrari: sí, aquesta és terra d’oportunitats. Ho serà… mentre els espanyols no ens obstinem en el contrari. Les xifres són dures, d’acord. Però vostè i jo sabem que això té remei, i algú ha de començar a dir-ho.
Per a més informació consulti l’edició en paper.