L'opinió de:
Arquitecte

Petites paradoxes andorranes

La vida és plena de paradoxes, tant a nivell personal com col·lectiu i que depenen, certament només de les persones i de les societats que les generen i de les seves circumstàncies. La paradoxa com a contradicció o incongruència, és a dir i molt simplificadament, quan creiem, o prediquem, una cosa i en fem una altra. La majoria es creen per inèrcia, deixadesa o mandra. Sobretot, segurament, perquè el pensar va més ràpid que l’actuar i que aquell és més lleuger i avançat que no pas aquest.
El problema, però, esdevé quan ens adonem de la seva existència i no som capaços de reaccionar, quedant paralitzats, per a treure’ns-la de sobre. I sobretot quan deixem que les paradoxes esdevinguin cròniques.
Així, fa més de 100 anys que disposem de la Carretera General que ens uneix amb França i també amb Espanya; fa més de 50 anys que vivim del turisme i hem estat capaços d’atraure mes de 10 milions de visitants a l’any, només amb transport per carretera; fa més de 25 anys de l’aprovació de la Constitució i ingrés a l’ONU, el que ha representat el ple reconeixement internacional d’Andorra; fa més de 10 anys de l’aprovació de la legislació bàsica que aspira a la plena obertura econòmica d’Andorra al món; fa més de cinc anys que disposem de noves i amples duanes als dos costats; estem negociant amb la Unió Europea l’acord d’associació que ens ha de fer assolir un nou llindar en el nostre desenvolupament interior i relacional amb tot el continent europeu per primera vegada; ens estem gastant cada any milions d’euros per tenir cura de la imatge del país…. I no som capaços, tot i tenir-los, marcats al terra i en el nombre de les cabines de control, habilitar dos carrils d’entrada i dos de sortida per als vehicles automòbils de manera permanent o significativament permanent, és a dir de les 07.00 a les 22.00 hores, com a mínim, provocant costoses retencions (cues i pèrdues de temps), i oferint unes imatges tercermundistes en cada costat de la frontera amb carrils que es redueixen sense cap necessitat i amb els problemes que això comporta sempre amb els sorpresos, els ingenus, els incrèduls, els contrariats, els decebuts, els irritats, els distrets…. I els espavilats, però sobretot pel desaprofitament dels recursos ja existents, amb semàfors de diferent color en un costat i l’altre; barreres i desviacions provisionals i deficient senyalització, que han esdevingut permanents i surrealistes; forats-rasa a tot l’ample del pas en la calçada(únics i no vistos en cap altra frontera del món!, sí, però innecessaris i vergonyosos), per a fer reduir la velocitat a zero quilòmetres per hora, ideal per als que pateixen d’esquena, columna, porten sonda i altres amb òrgans interiors sensibles i delicats per problemes de salut o els nens dormint…. O alces mal dissenyades, autèntics obstacles a la calçada, prohibits per les normes de carreteres, amb les mateixes conseqüències anteriors, per fer reduir la velocitat… En lloc de radars, o altres mitjans més normals i menys primaris, si cal, i mostrant una desvergonyida ineficàcia, que no és real, però ho pot semblar.
Tot això fa que es vulgui passar com més aviat aquest coll (coi) d’ampolla i oblidar el que s’ha vist i s’ha patit… Desaprofitant una ocasió única de donar una bona impressió o deixar un bon record dels països afectats… O almenys d’Andorra, Per una simple, però essencial, qüestió d’imatge i de prestigi. Així, ningú discuteix la vocació turística del país i la defensa dels interessos econòmics que hi van lligats. I que, per a desenvolupar aquests, cal protegir el patrimoni cultural i particularment dels declarats monuments, tant dels particulars com de l’administració general.
Han passat més de 15 anys de la Llei del patrimoni cultural i encara no s’ha aprovat una quarta part dels entorns de protecció que, per llei, ja haurien d’estar tots aprovats. L’única explicació que hi trobo, o hi vull trobar, és que s’han volgut mantenir postures maximalistes, que no han conduït enlloc, i, en conclusió, el treball està per fer…. Res és perfecte, si bé tot ha d’aspirar a la perfecció, possible, de cada moment. I és pitjor la des-protecció que una inicial protecció; la cultura de la protecció ha de ser, com arreu, evolutiva o no serà.
En el mateix sentit de desprotecció s’està celebrant el Centenari de la coronació de Mare de Déu de Meritxell i, impassibles, no reunim la sensibilitat suficient per desplaçar a un altre millor emplaçament el dipòsit de sal industrial per al desgel de les carreteres, posat ben visible al costat de la carretera general i davant mateix del Santuari-Basílica Nacional.
Igualment, la recuperació de l’edifici històric de Ràdio Andorra a Encamp ens ha deixat perplexos, i desprotegits, després dels esforços i temps que s’hi ha dedicat, en construir davant l’edifici un nucli d’ascensor exterior posat a menys de 20 metres, davant l’emblemàtica façana, «destorbant-la» des de diversos punts de vista i que hauria d’estalviar-se, pel sentit elemental més comú, en dues de les quatre plantes que té, concretament les dues que pugen per sobre del nivell del terreny, i que no haurien de conduir res ni ningú que no pugui passar per l’ample pujador d’accés general que disposa l’edifici, començant per reservar-hi a la seva vora en l’esplanada sobre la qual es troba, unes places d’aparcament per facilitar l’accessibilitat als que ho necessitin i poder evitar l’aparcament, per a la resta de públic, de sota.
Així, els riscos naturals en general són d’una gran preocupació per a tots, però encara no s’ha aprovat el Pla sectorial de zones inundables, després de 40 anys des dels aiguats del 82, tot i tenir-lo tancat en un calaix des de fa 15 anys, imposant-se a les revisions dels Plans d’Ordenació i Urbanisme Parroquial un Inventari de traçat de torrents tret de la butxaca, i que no compleix la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme; i la inversió en canalització dels rius per a protegir les zones urbanes, pendent d’acabar-se, està sent mínima. Ens preocupa el creixent desinterès per la política de joves i adults, però des del Butlletí Oficial i altres mitjans, es permet escriure els noms de les institucions altres que el Govern en minúscules equiparant-les a paraules comunes sense tenir en compte que es tracta de noms propis de les institucions més representatives i electes dels andorrans.
Ens preocupa la preservació de la identitat nacional però no som seductors amb l’ús de la nostra llengua, la catalana, i no fem prou per protegir-la i prestigiar-la a casa nostra.
Petites paradoxes, si, però tot i ser petites són perilloses si les consentim i deixem que campin soles, ja que diuen poc d’una manera de ser i  diuen molt d’unes pobres aspiracions.  

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu