Search
Close this search box.
L'opinió de:
Coordinador de la JSA

Lluitar, lluitar i lluitar…

L’altre dia m’assabentava a través de la premsa del cessament del director del Departament d’Estadística del Govern d’Andorra per un presumpte assetjament als seus treballadors, els quals van presentar una denúncia al Ministeri d’Economia i Empresa pel seu «comportament inadequat». I mentre llegia aquesta notícia m’adonava que encara queda molt per fer.

Vull aprofitar aquest espai d’opinió d’El Periòdic d’Andorra per fer èmfasi al protocol que en el seu dia el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior va crear amb la finalitat de detectar casos d’assetjament a les escoles. Amb això em refereixo al fet que crec que caldria establir un protocol semblant dins de l’Administració general per tal de detectar problemes com l’assetjament laboral i actuar de manera immediata per així evitar arribar a la situació límit en la qual s’han trobat diverses persones del Departament d’Estadística.

El silenci i la por són elements negatius que una persona manifesta envers una situació complicada. Però si se li ofereixen ajudes per fer-hi front i se li dona el suport que necessitat, el seu problema es pot solucionar amb molta més facilitat i aquesta persona se sentirà més protegida.
Per aquest motiu, faig una crida a buscar opcions immediates que han de permetre identificar-los, com per exemple, l’elaboració del protocol d’actuació mencionat anteriorment que doni oportunitat a qualsevol empresa o entitat de l’Administració general a actuar en casos lleus i greus d’assetjament laboral, i que als treballadors se’ls pugui donar suport.

Una altra de les eines que poden ajudar a combatre la situació d’assetjament laboral –o almenys detectar-la precoçment i permetre intervenir-hi abans– és la creació d’entitats sense ànim de lucre, com per exemple una associació, on les persones que hi vulguin participar voluntàriament puguin rebre tota la informació necessària i acompanyi en tot aquest camí a treballadors i treballadores que els hi manifestin que se senten sota aquesta situació a la seva feina.  

En aquest sentit, m’agradaria també destacar la feina feta –i que es continua fent– dels diferents sindicats de treballadors a Andorra, organismes molt importants que vetllen per la seguretat i la salut dels treballadors. Una tasca molt important perquè també permet que les persones que se senten assetjades a la feina tinguin un suport vital a l’hora de denunciar els fets i d’estar acompanyades en aquest procés que pot arribar a ser molt dur psicològicament si no se sap com gestionar adequadament la pressió i com fer pública la denúncia cap al presumpte assetjador.
I tot això, encara que sembli bàsic, és important recordar-ho perquè que en situacions així estiguem units i lluitem plegats. Perquè com diu el nostre lema «Junts som més forts»: Virtus Unita Fortior

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu