L'opinió de:
Arquitecte

Els manuals de poder

Als manuals, o llibres que contenen les nocions essencials d’una matèria i en faciliten la consulta, com els defineixen els diccionaris, avui bàsicament els retrobem en la seva funció de facilitadors d’instruccions, a través dels opuscles, papers i llibrets corresponents. S’han convertit en companys indispensables de qualsevol producte, màquina, artefacte, moble, medicament, estri, objecte, aliment… Ens indiquen què són, de què estan formats o quina és la seva composició, com han de mantenir en bon estat o conservar, quan han estat fabricats, quines normatives compleixen i un munt de coses més que interessen, sovint, molt més al fabricant que no pas a l’usuari o consumidor final. 

No obstant la seva gran difusió i popularització, fins i tot banalització, tots els manuals tenen la seva fracció de poder. Certament, tot i que, per principi de l’acció consumidora, aquest sigui efímer. El poder de permetre’ns entendre, o no, com funciona el bé i, per tant, el poder-lo utilitzar o no. El poder d’accedir a la informació i el poder accedir al coneixement. Estem en una societat de consum i els consumidors s’han d’alliçonar, a part de protegir.

La proliferació d’aquests manuals per tot arreu és tan elevada que han generat una certa al·lèrgia o reacció hostil a la seva simple lectura, per la seva presentació en lletra menuda i text llarg i críptic. Aquest fet provoca que s’acostumen a deixar de costat ràpidament després de consultar-los, breument, en el moment de la compra. Aquesta generalització i democratització dels manuals potser és el recorregut inevitable, després de la seva generació inicial dels autèntics manuals, dits de poder, que han existit durant els segles passats, com a textos rellevants elaborats per a les elits polítiques i econòmiques, per tal de poder transmetre un coneixement i unes regles d’actuació a seguir per a perpetuar maneres de fer o funcionar, el poder establert en definitiva.

El passat 21 de novembre a la biblioteca Martí Salvans del Consell General va tenir lloc el col·loqui científic sobre Manuals de poder històrics, en volguda i implícita comparació amb els nostres Manual Digest d’Antoni Fiter i Rossell i Politar Andorrà d’Antoni Puig i Duran. Van parlar els historiadors Eduard Juncosa de Consells per al bon govern de la cosa pública a finals de l’edat mitjana: miralls de prínceps i de comunitats, Marc Conesa de Le Petit Thalamus de Montpeller, Pere Ripoll de Manuals de poder en l’òrbita de la Diputació del General de Catalunya (segles XV i XVII), Ricard Torra-Prat de Els manuals de visitadors o fiscalitzadors d’oficis públics (segles XVI i XVII), Josep Capdeferro de Continguts i silencis dels manuals de dret parlamentari català (segles XVI-XVIII), Mercè Gras de Continuïtat i reformes: la regulació de les comunitats religioses masculines i femenines a l’edat moderna, Eulàlia Miralles de El poder es comunica amb el poble: actes i edictes a les premses, Enric Saguer de El govern del mas: el Plan general de govern econòmich y moral per la casa de Casellas, Lluís Obiols de El govern de la ciutat d’Urgell de 1570 de Jeroni Grau i Albert Villaró de El Manual digest versus el Politar andorrà. Puig contra Fiter?.

En Josep Capdeferro (Universitat  Pompeu Fabra) i Albert Villaró (Andorra, Recerca + Innovació) en varen ser els coordinadors.
Un tema en definitiva molt interessant per entendre més i millor els propis manuals de poder andorrans, el Manual i el Politar. I poder preguntar-nos sobre, quina ha estat l’evolució d’aquests manuals finalment? 

Pel que fa als nostres crec que si bé ja no són o han deixat de ser manuals de poder han passat a ser manuals d’identitat. Identitats sòlides en un món líquid i que hem de saber re-formular i adaptar a les noves circumstàncies, altrament es dissoldran i desapareixeran.

Quins són avui els manuals, d’instruccions, de poder que segueixen o utilitzen els polítics per a conduir les respectives societats en l’actualitat? Segurament les Constitucions i totes les lleis de cada estat, el seu corpus legal d’instruccions, han substituït als antics manuals de poder.

Són suficients? Com més se’n fa, més en falta i això és un mai acabar…

Són efectives? N’hi ha tantes que no es poden seguir i ha calgut especialitzar-se… Els arbres han acabat per privar de tenir noció del bosc.

O bé ho són els programes escrits i no escrits dels grups partidistes?

En qualsevol cas el poder continua sent matèria d’interès. I la perpetuació en el mateix de qui el té, també. Només ens cal ser vigilants perquè siguin les institucions públiques que ens representen les que el tinguin i no els interessos privats que se’n volen aprofitar. 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu