Andorra es troba en un procés de transformació econòmica, motivat per la necessitat d’adaptar-se als estàndards i exigències internacionals. Amb una economia tradicionalment centrada en el turisme i els serveis financers, el país afronta el repte de diversificar-se i adaptar-se per aconseguir un creixement més estable i sostenible a llarg termini. Aquesta transició, però, no està exempta de dificultats, especialment per a les petites i mitjanes empreses que formen la base del teixit econòmic andorrà.
La pandèmia de la Covid-19 va exposar la vulnerabilitat del model econòmic d’Andorra, especialment en sectors clau com el turisme i el comerç, els quals van patir pèrdues significatives durant el 2020 i el 2021. Tot i la recuperació parcial amb el retorn del turisme, la Cambra de Comerç d’Andorra ha alertat de la necessitat de diversificar l’economia per evitar una dependència excessiva d’un sol sector.
A més, les reformes fiscals dels darrers anys, com la introducció de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), han estat essencials per alinear Andorra amb les normatives internacionals, però també han suposat una càrrega addicional per a moltes empreses, les quals han de fer front a noves obligacions administratives i fiscals.
Davant aquest escenari, el Govern andorrà ha impulsat programes de suport a la digitalització i la sostenibilitat, dos pilars clau per a la competitivitat a llarg termini. Aquests programes busquen incentivar la innovació tecnològica i la transició energètica en un mercat cada cop més exigent amb la sostenibilitat. Tot i això, moltes empreses petites no disposen dels recursos per dur a terme aquestes adaptacions, per la qual cosa la col·laboració pública i privada resulta essencial. En aquest context, Andorra Business ha implementat iniciatives d’assessorament i finançament per ajudar les empreses a créixer i expandir-se.
L’entorn regulador internacional també representa un repte per a les empreses andorranes, especialment en el marc de les negociacions d’un Acord d’associació amb la Unió Europea. Aquest acord pot obrir noves oportunitats, però també exigeix complir amb normatives més estrictes, fet que pot afegir complexitat a les operacions de les empreses locals.
A més, la manca de mà d’obra qualificada en sectors com la tecnologia i els serveis professionals dificulta el desenvolupament de les empreses. Tot i les reformes recents en la Llei d’Immigració i els esforços en formació professional, encara hi ha una desconnexió entre l’oferta laboral i les necessitats reals del mercat.
En resum, el futur de les empreses andorranes depèn de la capacitat del país per fomentar un model econòmic més diversificat, digital i sostenible. L’Estat ha de treballar per crear un entorn que permeti el creixement empresarial sense una burocràcia excessiva, alhora que incentiva la innovació i la competitivitat. Amb un suport institucional efectiu i polítiques adaptades a la realitat andorrana, les empreses podran contribuir al creixement econòmic del país en un entorn global cada vegada més competitiu i exigent.