PERIODISTA
Si no hi ha recurs que hi posi remei , ningú respondrà per la catàstrofe mediambiental provocada per l’enfonsament del petrolier Prestige. De donar per bona la sentència del tribunal que ha jutjat el cas, la marea negra de chapapote que va inundar les costes de Galícia i Astúries i va arribar fins Cantàbria i el País Basc destruint durant mesos la vida de l’ecosistema costaner, no serà responsabilitat de ningú .
Onze anys després d’un desastre ecològic que va commoure Espanya sencera, el Tribunal Superior de Xusticia de Galícia, ha absolt de la imputació de delicte contra el medi ambient al capità del vaixell, al cap de màquines i a qui en aquell temps era el director general de la Marina Mercant, els tres únics acusats per aquella catàstrofe que segons reconeix la mateixa sentència va expulsar al mar 63.000 tones de fuel i 170.000 de residus que van afectar a 2.900 quilòmetres de costa (inclòs, també part del litoral portuguès) i va contaminar 1.177 platges.
«No hi ha responsabilitat penal», assegura la sentència perquè –afegeix com a conclusió més que sorprenent– «ningú sap exactament la causa del succés». Onze anys en espera de judici per concloure que la dificultat d’atribuir responsabilitats precises es deriva «de la impossibilitat d’investigar en detall algunes qüestions». Sorprenent. En realitat la paraula hauria de ser una altra perquè l’evidència del desastre causat per l’allunyament del vaixell i el posterior naufragi està en la memòria de tots els espanyols .
Ja que contra la sentència cap recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, és d’esperar que així succeeixi. Com deia, tot Espanya, va quedar commocionada per aquella catàstrofe que més enllà del maneig que els polítics d’un i altre signe van fer d’ella –uns per negar errors i negligències, altres per desgastar el Govern de llavors– va provocar danys econòmics i mediambientals objectivables .
Tinc per a mi que el cas ha de concloure en mans del Suprem, perquè en alguna mesur, en aquest assumpte el que també està en joc és el prestige de la Justícia espanyola.
Per a més informació consulti l’edició en paper.