Search
Close this search box.
L'opinió de:
Economista en cap Andbank

El PIB d’Europa va caure quasi un 7% el 2020. Visió pandèmica

La zona euro es va contreure el quart trimestre un -0,7% q/q, això significa que el PIB del 2020 d’aquesta zona va caure un 6,8%.

Això es de mal comparar amb els Estats Units (que van caure només un 3,5% el 2020, i amb un quart trimestre creixent al +1%).

Europa surt pitjor parada si incorporem les previsions del 2021, any en què pensem que els Estats Units poden créixer fins al 5,5% (Goldman ho té previst al +6,8%). Mentre que ja hem revisat a la baixa el creixement per a la Unió Europea al 4% (des del 5%). Europa caurà més i creixerà menys? Ho tornaré a dir: hi ha un problema de disseny a la Unió Europea, i això només és una mostra més.

El fracàs i la incompetència de la burocràcia europea en les negociacions amb els laboratoris (la discussió està en si la raó és l’over-cautiousness o la procrastinació a l’hora de posar-se amb les negociacions) han provocat que Europa vagi 2-3 mesos amb retard comparativament amb els Estats Units i el Regne Unit, i això condemna a milers de persones en la zona euro a una mort innecessària, si s’haguessin fet bé les coses.

El Regne unit sorprèn amb el ritme de vacunació més alt entre els grans països (600.000 per dia). Comparativa:

 

• Regne Unit = 15 dosis/100 hab/dia

• Estats Units = 12 dosis/100 hab/dia

• Unió Europea = 2,5 dosis/100 hab/dia

 

La situació és que, darrere del coll d’ampolla (i els retards), tots els països del món (i les seves respectives agències sanitàries) han aprovat l’ús d’urgència de fins a 12 vacunes, i han fet que es posin a competir tots els laboratoris pels mateixos ingredients, les maquinàries, les instal·lacions, etc.

Tot i que hi ha tres tecnologies diferents (cultiu tradicional, viral vector i MRNA), tots els laboratoris utilitzen els ingredients comuns: aigua esterilitzada, vidre anti-reactiu, i algun component natural estrany com la sang del cranc ferradura, perquè conté una substància única en el món capaç de detectar qualsevol impuresa en el compost.

 

Un gran embolic

1. Ingredients: tots els laboratoris han sortit en massa per adquirir totes les substàncies, però no n’hi ha per a tots. Els ecologistes ja han posat el crit al cel davant la possible extinció d’aquest crustaci de més de 300 milions d’anys de vida.

2. Instal·lacions: els cultius necessiten biorreactors. Aquests només es poden utilitzar en instal·lacions de nivell 3 de seguretat biomèdica. El problema és que el món tenia instal·lacions per a un ritme de fabricació de vacunes de 5.000 milions l’any (que és el que es venia produint amb la poliomielitis, la grip i altres). Ara, només amb la vacuna de la Covid-19, es faran 11.000 milions. En total, es passarà a 16.000 milions de vacunes. Les instal·lacions s’han de readaptar, i això no s’havia fet.

3. Inspecció: els compostos s’han d’inspeccionar (per microfisures, etc.), però els directors de les produccions diuen que les capacitats són les que són.

 

Visió

1. Per descomptat, tot aquest problema del coll d’ampolla s’anirà solucionant, però això no és com el problema de l’escassetat de màscares i els guants. L’absència d’uns certs ingredients i els problemes de capacitat reglamentada instal·lada requereixen de més temps.

2. Només dos països podran (probablement) completar la immunització el 2021: Estats Units i Regne Unit.

3. La resta de països desenvolupats (entre ells els de la Unió Europea) hauran d’esperar, probablement al 2022. Confiem que vacunar els segments més vulnerables sigui suficient per a normalitzar les economies.

4. El món emergent haurà d’esperar més temps. Potser fins al 2023!

5. Entre els emergents, NO em preocupa Àsia, que ha demostrat ser capaç de gestionar la pandèmia de manera eficient i mantenir uns ritmes d’activitat més normalitzats.

6. En canvi, a Amèrica Llatina, on no han demostrat ser capaços de mantenir la pandèmia a ratlla, l’absència de vacunes farà que estiguin subjectes a la necessitat de continuar recorrent a les restriccions durant tot el 2021 i part del 2022.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu