Search
Close this search box.
L'opinió de:
Economista en cap Andbank

El menor dels problemes

L’altre dia em van convidar a una conferència en la qual la ponent era una d’aquestes magnífiques xerraires de renom universal. En acabar la xerrada, i ja disposat a anar-me’n, l’organitzador em va dir que havia de quedar-me i conversar una estona amb ella. Vaig acceptar, no sense certa desgana. Em van plantar davant d’ella i vaig poder corroborar que aquest tipus de «persones de món» mai passen desapercebudes. En el seu cas va ser el perfum. Un fi aroma de violetes i sotabosc que acariciava els meus nassos. En veritat, tot un contrapunt a la meva debilitat pel món francès de províncies (reconeguem-ho, d’olors una mica més orgànics).
Conversem. Bàsicament jo escoltava. En un moment determinat, em va preguntar si la xerrada em va resultar interessant. -I tant! –Vaig respondre amb resolta convicció; encara que vaig trobar a faltar una mica més de concreció. Però, al cap i a la fi, què vaig a exigir-li a una col·lega que, com jo, també navega en una mar de vents aleatoris.
Em va llançar una pregunta. Aquesta que ningú vol respondre a les 9 del vespre. -I tu, com ho veus? -Quina nosa! De debò m’estava fent aquesta pregunta? Vaig analitzar cada línia de la seva expressió facial, amb l’esperança d’advertir algun signe de desinterès o cansament. Això em permetria eludir una avorrida resposta. Res! Va romandre estàtica i esperant la meva resposta amb un esperit més recte que una baioneta. Li vaig dir que, en la suma infinita dels meus defectes, un era que jo entenia tant de mercats com de les aus passeriformes (un ardit summament útil per evitar xerrameques inservibles en hores inoportunes). No va resultar. Va seguir preguntant. És més, va canalitzar hàbilment la conversa cap a temes concrets. Em va dir que, en la seva opinió, el risc real, i el de major proporció, era una recessió als Estats Units. Va esmentar (com no), la dada negativa de nòmines creades, els ritmes negatius en indústria, i que això sempre ha estat el pròleg d’una recessió. Va esmentar també el greu problema dels préstecs estudiantils, el nominal ha arribat al rècord històric d’US $ 1.26trn, i que en la situació actual dels joves, treballant en el Starbucks per un sou de riure, i tornant a viure a casa dels pares davant la falta d’ingressos, la situació dels préstecs estudiantils bé pogués catalogar de «bombolla insostenible». Això sense esmentar el greu impacte que això està tenint en un sector clau com el de la construcció (doncs els elevats deutes dels graduats i el seu retorn a la llar familiar, resulta en una severa retallada en la formació de nous habitatges).
Me la vaig quedar mirant. Es va fer un d’aquests incòmodes silencis (que tant m’agraden). Vaig mirar el rellotge. Les 21:15. Vaig somriure i li vaig preguntar que per què es preocupava més de l’estrictament necessari. -Tal com ho dius, sembla com si els US $ 1.26trn anessin a ser impagats. -Va ser la manera menys agressiva que vaig trobar per introduir la meva resposta. -Mira, entenc alguns dels teus temors. Sé que el deute per nou graduat ha augmentat a prop d’US $ 37.000, i que les seves rendes han disminuït, deteriorant la ràtio de deute/renda dels nous graduats (que ha augmentat fins el 55%, des del 38% el 2007). Això és el que ha provocat que molts joves adults tornin «al niu» (el 15,1% dels joves adults viuen ara amb els seus pares contra el 10,8% al 2005). No obstant això, hi ha alguna cosa que hem d’entendre. Aquesta dinàmica afecta només els joves acabats de graduar. Hi ha una sèrie temporal que jo vaig seguint amb molt interès -headship rate- (ve a ser una cosa així com els nous «caps de família», que registra la formació de noves família i llars). Si bé és cert que el headship rate per al grup de joves entre 25-29 anys segueix deprimit, la ràtio per a joves d’entre 30-34 anys ha rebotat amb força des que el sector immobiliari va fer mínims. Per tant, el dibuix sembla indicar que el «retard» en la formació d’habitatge està confinat al grup de joves amb deute estudiantil que s’han graduat després de la crisi financera. Si això és així, és legítim pensar que el problema del deute estudiantil queda limitat a aquest grup de recent graduats (25-29 anys). I per tant, ja no parlem d’un problema d’US $ 1.26trn.
D’altra banda, cal preguntar-se si la situació d’aquests joves més afectats (de 25-29 anys) representarà un fre per a la formació d’habitatge en el futur. Humilment crec que en les condicions actuals de plena ocupació (atur al 4,7%), i amb l’elevat nivell de l’índex «NFIB hard to fill» per omplir les noves ocupacions creades, és legítim pensar que el mercat laboral està realment estret (sa), el que tradicionalment ha donat lloc, no només a augments en els salaris, sinó també al fet que els acabats de graduar abandonin els seus treballs a les cafeteries i es posicionin en treballs més acords amb la seva formació (per descomptat, millor remunerats). Si això passa, les rendes d’aquests joves han d’incloure els augments previs en els seus deutes estudiantils i la ràtio de deute/renda millorarà. És a dir, és possible que fins i tot veiem una millora en la capacitat creditícia (de pagament) per al grup de deute estudiantil de més risc.
Finalment, si bé he d’admetre que la trajectòria per als tipus d’interès (cost d’aquest deute) apunta cap amunt, ningú espera un augment ràpid en els tipus d’interès, ni en el cost d’aquest deute. De fet, la subhasta federal més recent de préstecs estudiantils indica que els del curs 2016-17 seran els més barats en 10 anys, el que també ajudarà al fet que la capacitat de pagament dels nous graduats es mantingui relativament sòlida.
En resum, la meva estimada col·lega, –li vaig dir posant èmfasi en «estimada»-, si bé és cert que la qüestió del deute estudiantil en els EUA és un problema que us preocupa a pràcticament tots en el mercat, m’atreviria a dir que el problema es concentra en un grup de graduats (els que es van titular després de la crisi financera), per tant no abasta als US $ 1,26trn que dius; i en les actuals condicions del mercat laboral, els problemes que es deriven del volum de crèdit estudiantil s’aniran reduint; sent molt possible que en el segment de major risc vegem una millora en la seva capacitat de pagament. Pel que fa a l’amenaça sobre el sector immobiliari (formació de nous habitatges), crec que l’impacte és, i serà, limitat. Per què llavors et preocupes més del necessari?-. Es va quedar mirant amb una fixesa espectral, i amb un inquietant to monòton em va respondre: Ho tindré en compte.
Llavors em va venir un pensament procedent d’una profunda capa del cervell: Serà millor que concentris les teves preocupacions en els riscos reals, cortesia de Draghi o Kuroda. Els préstecs estudiantils són el menor dels teus problemes.-
El mateix els dic a vostès. Els Student Loans a EUA no són el greu problema que alguns preconitzen.
Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu