És tal el volum, la freqüència i el nombre de vegades que escoltem missatges alarmistes sobre el possible (encara que no probable) rescat d’Espanya per part d’«Europa» que, ineluctablement, acudeix a la memòria l’acudit del metge que tenia espantat al pacient. «Doctor, si cal morir, es mor, però, deixi ja d’acollonir-nos». L’últim ha estat Miguel Ángel Fernández Ordóñez, Governador del Banc d’Espanya. Amb propòsit didàctic, ha revelat que fa uns mesos Espanya va estar a prop de la intervenció. Intervenció –se suposa– que a la manera de la requerida per Irlanda, la soferta per Portugal i la que li va ser imposada a Grècia.
Segons la seva forma de dir, van ser les reformes empreses pel Govern Zapatero les que van frenar la intenció de Brussel·les. ¿Per què ho diu ara i no llavors, quan segons les seves paraules l’eventual rescat econòmic d’Espanya era un assumpte que figurava a l’agenda de Brussel·les? Se m’acut una resposta: té a veure amb els nervis que està provocant la situació grega i el fantasma del contagi que aparella. En repetir que Espanya no és Grècia, però que en un i un altre país, el pas obligat per intentar sortir de la crisi són les reformes, està renovant el missatge. Ho fa en un moment en el qual el Govern Zapatero addueix el calendari de les reformes pendents per no avançar les eleccions.
També sap Mafo que els sindicats i els manifestants del Moviment 15 de Maig que van sortir al carrer el diumenge, rebutgen les reformes.
Les anunciades i les que estan sense anunciar però de les quals sospiten que van en la mateixa direcció. Aquí cadascun dels actors del drama executa el seu paper i el Governador –que sobre la lletra de la seva encomana hauria de ser neutral– amb aquestes revelacions –que acollonen encara que sigui amb caràcter retrospectiu– li ha volgut tirar un capot a Zapatero al preu de deixar gelats als espectadors que omplen la plaça. El Governador ens vol espantar. Ni treu ni posa rei, però ajuda a qui el va nomenar.
Periodista
redaccio@elperiodicdandorra.ad
Per a més informació consulti l’edició en paper.