Documents oficials d’Europa que contradiuen la narrativa del Govern

El Govern ens ocultaria que s’estaria renegociant/modificant un apartat fonamental de l’Acord d’Associació, relatiu als serveis financers. Diversos documents oficials europeus indiquen que existiria un text de modificació específica del Protocol Marc 3 de l’Acord d’Associació sobre serveis financers. Aquesta modificació estaria recollida en un document elaborat pels serveis de la Comissió Europea i recordem que aquesta és la institució amb qui el nostre Govern ha estat negociant el text de l’Acord des del seu inici.

La informació ens arriba per canals oficials indirectes per què, sense anar més lluny, aquest text de modificació/negociació de l’Acord d’Associació va ser considerat/revisat/analitzat pel grup de treball de l’Associació Europea de Lliure Comerç el 7 d’abril per primer cop. El text de modificació/negociació va tornar a formar part de l’agenda d’aquest grup de treball del dia 6 de maig. Durant aquesta sessió es van discutir dos punts essencials de l’Acord d’Associació: 1- La naturalesa legal de l’Acord, i 2- la proposta dels serveis de la Comissió per una modificació específica de Protocol Marc 3 sobre Serveis Financers de l’Acord d’Associació sota la referència WK4292/25 REV1.

Pel que fa a aquest procés de modificació/renegociació dels serveis financers, recordem que el Gran Consell General de San Marino va advertir que la revisió jurídica del text de l’Acord d’associació estava bloquejada per l’article 88 sobre supervisió bancària i que calia negociar un nou document en forma d’una “addenda aclaridora” al dit article 88. Però resultaria que, en lloc de -o que a més a més- de la solució d’una “addenda aclaridora”, els serveis de la Comissió hauria optat per fer una modificació al Protocol Marc 3 sobre Serveis Financers. El Govern/pacte d’estat ens diuen que el text no es modifica ni es negocia, mentre que fins i tot un organisme com l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC), en el seu grup de treball amb el Consell de la Unió Europea, està revisant aquest text.

Pel que fa a la naturalesa legal de l’Acord -tema que també va formar de l’agenda del grup de treball de l’AELC- és important revisar el contingut de dos documents que citem a continuació:

1- El primer document és l’Opinió del Comitè del Mercat Interior i la Protecció del Consumidor del Parlament Europeu de data 20 d’abril del 2025. En aquest document es proposa una llarga llista de modificacions del text de l’Acord d’Associació i està signat per Laura Ballarín Cereza, eurodiputada espanyola del PSOE. Mencionem la seva nacionalitat i filiació per deixar clar que no té res a veure amb França ni amb el govern francès. La modificació número 12 d’aquest document del Parlament Europeu proposa afegir al text de l’Acord, la frase següent: […] Destaca el fet que l’Acord inclou un marc per a la cooperació en àmbits polítics més enllà de les quatre llibertats». Un afegit que comporta un reconeixement formal que la naturalesa de l’acord seria mixta, que tractaria àrees que van més enllà de les quatre llibertats que són competència de la UE.

2- El segon document és l’Informe del Comitè d’Exteriors del Parlament Europeu de data 23 d’abril del 2025, signat per Željana Zovko eurodiputada del Partit Popular de Croàcia. Altra vegada, una persona que no té relació amb França ni amb el govern francès. Destaca el fet que aquest informe estableix clarament que l’Acord comporta “una cooperació fora de les quatre llibertats… en una àmplia gamma d’àmbits polítics d’interès comú, com ara la recerca i el desenvolupament, el medi ambient i l’acció climàtica, l’educació, la cultura, la protecció civil i la salut pública”. Un nou reconeixement que l’Acord seria mix.

Per tant, dos informes de dos Comitès del Parlament Europeu arriben a la mateixa conclusió: que, pel que fa a la naturalesa legal de l’Acord, seria un acord que aniria més enllà de les quatre llibertats que són competència de la UE i, per tant, seria un acord mix. No es tractaria d’una posició particular de França -com pretén la narrativa del nostre Govern- que tindria una tendència a considerar tots els acords d’associació com acords de naturalesa mixta. Dos Comitès del Parlament Europeu, sota la responsabilitat de dues eurodiputades -que no tenen cap relació amb França- destaquen les àrees de competència dels estats membres i que comporten la naturalesa mixta de l’Acord d’Associació amb Andorra.

Les conclusions essencials són que (1) la documentació oficial d’Europa no encaixaria amb la narrativa del nostre Govern, (2) que s’estaria renegociant/modificant l’Acord d’Associació a esquena del Poble sobirà i dels seus representants al Consell General, i (3) que tot apuntaria a un full de ruta llarg, complicat i que no tindria res a veure amb la narrativa del Govern i del pacte d’estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu