Search
Close this search box.
L'opinió de:

Descomptant expectatives

ALEXIS ESTOPIÑÁN

Un dels aspectes que m’atreu més del món de les finances és el procés pel qual els preus dels actius financers van incorporant en la seva evolució les informacions que van apareixent, de forma que el preu, a través del creuament preus de venda i de compra, va disminuint si les informacions són negatives o a l’inversa.

Traslladant el paral·lelisme, sense haver de comprar ni vendre, la notícia d’avui de la signatura de l’acord monetari entre la UE i Andorra, podríem afirmar com la informació ja estava descomptada des del discurs d’investidura, quan el cap de Govern va afirmar que rubricaria l’acord que el Govern anterior va aprovar. Amb tot, han pogut introduir un protocol d’entesa per a delimitar la interpretació de l’article 8 de l’acord, referent a les obertures d’entitats financeres i als ratis de solvència obligatoris. Poca cosa més es podia arribar a canviar de l’acord, doncs el marge per introduir modificacions es va quedar pràcticament en un no res, des del moment en que el Govern anterior va decidir per una estratègia, al meu entendre equivocada, de primer tancar l’acord monetari i després iniciar les negociacions per a un acord global d’acostament cap a la UE.

Per tant, habitualment es descompten les informacions abans de què se succeeixin els fets, només amb l’anunci del què succeirà, donant per entès com aquest anunci no tant sols haurà de contenir legitimitat sinó també tenir certa garantia d’efectivitat.

En aquest sentit, la notícia de la setmana que sí que podem descomptar és la que ha anunciat DA, amb la seva voluntat de tractar o modificar 40 lleis abans de finalitzar el 2012. Aquesta és una molt bona notícia pel país, que ve donada per la garantia de la majoria absoluta en el Consell General. Un parlament que l’anterior legislatura va estar completament embarrancat amb els projectes de llei de crèdit extraordinari (més d’un centenar), i sense acords de legislatura per aconseguir donar sortida a la necessària producció legislativa que precisa un país en el s.XXI.

Així es visualitza fàcilment quin és el principal problema al descomptar la informació. L’escull està en assegurar-se de l’efectivitat de la informació. Si s’anuncien fets molts significatius, i aquests es descompten, és perquè hi ha la garantia que aquests s’acompliran, perquè sinó pel mateix procés que va augmentar al seu moment, aquest caurà, no amb el preu, però sí amb els nivells de confiança.

alexisestopinan@gmail.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu