Els darrers anys he tingut la sort de poder representar la meva organització, els Joves Liberals d’Andorra, en esdeveniments internacionals. L’experiència es concentra sobretot en actes de LYMEC (Joves Liberals Europeus) i de la IFLRY (Federació Internacional de Joves Liberals), unes organitzacions que representen a milers de joves a escala europea i en l’àmbit mundial. A causa de la pandèmia provocada per la Covid-19 aquest any no hem pogut fer cap trobada de forma presencial. Però això no ha estat impediment perquè hàgim pogut celebrar el congrés i l’assemblea internacional d’ambdues formacions. Com ja ha quedat demostrat, gràcies a les plataformes digitals, hem pogut seguir treballant de forma col·laborativa i intercanviar les nostres impressions.
En aquestes trobades hem vist que tots els joves hem passat per moments similars durant aquest any. Els temes que ens preocupen són diversos, però tots comuns: ens interessem pels mètodes de formació acadèmica, ens angoixa la manca d’oportunitats per accedir al mercat laboral i trobem que en moltes ocasions ens hem sentit sols i sense poder explicar les nostres pors i neguits. En aquest punt, vull destacar que si bé és veritat que als mitjans de comunicació sovint són els joves els que apareixen a aglomeracions i trobades sense restriccions, crec fermament que la gran majoria ens hem comportat de forma conscient i respectuosa amb les mesures sanitàries.
En aquestes jornades internacionals un dels temes més debatuts ha estat la restricció de drets que molts governs han aplicat menyscabant les llibertats dels ciutadans a molts països. Al llarg de l’assemblea de la IFLRY vam tenir un gran nombre d’exemples als diferents continents. Per tots és conegut el cop d’estat dels militars a Myanmar i la gran repressió que estan vivint els seus ciutadans, però també s’està patint a Cambodja on membres d’una organització política liberal estan empresonats per denunciar aquest fet. Un altre exemple el tenim a la Xina on el poble Uyghur pateix represàlies, confinant-los en camps de treballs forçats, segons denuncien un gran nombre d’organitzacions pels drets humans.
A l’Amèrica llatina també tenim els exemples a Veneçuela, Nicaragua i recentment, Colòmbia, on veiem actes d’abús de poder de les forces policials a les protestes de la població que ja han provocat desenes de morts. A Europa tampoc estem al marge d’aquestes accions contra els drets i llibertats. Un dels conflictes europeus més comentats a les taules de debat és el que existeix a Bielorússia, on fa mesos que el poble demana que els resultats a les últimes eleccions siguin acceptats i fer fora l’últim dictador europeu. Així mateix, també s’ha condemnat l’acció governamental a Rússia on els opositors al president Putin pateixen per la seva integritat física, tenint a Alexey Navalny, qui va ser enverinat i posteriorment empresonat, com a màxim exponent.
Crec que durant la pandèmia els joves ens hem adaptat a la nova situació sense deixar de banda la lluita pels nostres drets. I és que un tret característic de la joventut és la solidaritat, i en aquest sentit quan veiem que tanta gent ho passa malament, no podem fer una altra cosa que alçar la veu i defensar la llibertat a tot el món.