Search
Close this search box.
L'opinió de:

Contra la resignació

ISAÍAS LAFUENTE

A aquestes hores, milions d’espanyols preparen les maletes per gaudir de les vacances de Setmana Santa. Molts ho faran en el seu cotxe i la majoria tornaran sense contratemps a la seva casa. Fa un parell de dècades deixaven la seva vida en la carretera més de 6.000 persones cada any i el degoteig setmanal amb prou feines aconseguia un parell de línies que es repetien com una pesada lletania en els informatius. Avui, aquesta negra estadística s’ha reduït a la quarta part. No hem arribat al grau de risc zero i possiblement mai ho aconseguim, però la dada és eloqüent, sobretot si considerem que avui circulen per les carreteres el doble de vehicles que llavors. Així com és fàcil comptabilitzar víctimes, resulta impossible posar rostre a els qui han eludit la mort, però podríem ser qualsevol de nosaltres.

En els últims anys s’han millorat les infraestructures i la indústria automobilística ha perfeccionat els sistemes de seguretat dels nostres cotxes, però, sobretot, s’han abordat polítiques que s’han rebel·lat contra la resignació. Primer van ser les campanyes de publicitat que reflectien en tota la seva cruesa les conseqüències dels accidents de trànsit. En l’última dècada s’han engegat mesures que compaginen la dissuasió, la persuasió i la repressió, des de l’extensió dels controls d’alcoholèmia i els radars fixos i mòbils en la carretera fins a la modificació del Codi Penal, passant per la implantació del carnet per punts. Algunes d’aquestes decisions –l’última, la reducció de la velocitat màxima a 110 quilòmetres per hora– s’han discutit fins a la sacietat. El que és indiscutible és que cadascuna d’elles i totes en el seu conjunt han demostrat la seva eficàcia i han estalviat un dolor impossible de quantificar.

Els qui tenim certa edat recordem com viatjàvem amb cotxe fa 40 anys. Fins i tot rememorem amb estrany orgull com donava de sí el 600 per acollir a un equip de futbol o com aconseguíem arribar a casa sans i estalvis conduint després d’una nit de borratxera. Avui, el meu fill de 12 anys és el primer que es col·loca el cinturó de seguretat quan munta en el cotxe, ens crida l’atenció quan el GPS assenyala que hem depassat el límit de velocitat i ens llança una mirada de retret quan bevem més del compte en la parada d’un viatge. A ell no li trauran punts ni pagarà les multes. Evidentment mai ha conduït ni s’ha llegit el Codi Penal, però sap perfectament quins són els límits que un no ha de traspassar quan agafa el cotxe. Juntament amb la reducció de les morts a la carretera, la consciència que els nostres fills, futurs conductors, han mamat en aquesta matèria possiblement sigui un dels majors assoliments d’aquesta política que un dia va decidir dir no a la resignació.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu