L'opinió de:

Consultori fiscal

Aquesta setmana i les següents, volem compartir amb els lectors les principals novetats introduïdes per la Llei 5/2025, del 6 de març, per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge en matèria tributària per frenar l’especulació immobiliària i fomentar l’accés a la compra del primer l’habitatge per a residents.

Impost sobre Societats

Es modifica l’article 21 ter de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats, en el sentit que els obligats tributaris que lloguin habitatges destinats a residència habitual i permanent poden aplicar una reducció del 10% sobre els ingressos obtinguts per aquests lloguers. Ara bé, per beneficiar-se d’aquesta reducció, s’han de complir dues condicions: (i) el preu del lloguer ha de ser inferior a 9 Euros/m², (ii) el lloguer mensual total de l’habitatge no pot superar els 1.250, Euros.

A més, la base de tributació resultant no pot quedar negativa com a conseqüència de l’aplicació d’aquesta reducció.

D’altra banda, es modifica la disposició addicional segona de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats, en el sentit d’establir una modificació al Recàrrec especial sobre els guanys especulatius en les transmissions de béns immobles situats al Principat d’Andorra. En concret, per aquelles transmissions es produeixin abans de cinc anys des de la seva adquisició.

En aquest sentit, els tipus aplicables són: (i) 10% sobre guany patrimonial si la transmissió es produeix abans dels 2 anys i (ii) 5% si es fa entre 2 i 5 anys.

Aquest recàrrec s’aplica també a determinats actes assimilats, i en el cas de promocions immobiliàries de nova construcció, només s’aplica un 5% si la venda es fa abans de 2 anys. El recàrrec es considera part de la quota de l’impost sobre societats i s’ha de liquidar segons el procediment establert.

Impost sobre la Renta de les Persones Físiques

Es modifica l’apartat 2 de l’article 21 de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per tal que els obligats tributaris que obtinguin rendiments del capital immobiliari puguin escollir entre deduir despeses contades amb l’obtenció de la renda o aplicar una deducció forfetària del 40% de l’import de les rendes íntegres. Aquesta deducció pot augmentar-se fins al 50% si: (i) l’habitatge arrendat està situat al Principat i és de residència habitual i permanent i (ii) la renda no supera els 9 Euros/m² ni els 1.250 Euros mensuals. Per aplicar aquesta opció, cal comunicar-ho a l’Administració Tributària abans de l’inici del període impositiu i mantenir-la durant almenys tres anys consecutius.

D’altra banda, es modifica l’apartat 3 de l’article 27 bis de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, en relació amb el còmput dels guanys i de les pèrdues de capital en transmissions d’immobles situats al Principat d’Andorra.

En aquest sentit, quan un immoble ha estat en propietat de l’obligat durant més de sis anys, es poden aplicar coeficients multiplicadors reductors sobre el guany patrimonial generat: (i) 0,8 entre 6 i 7 anys, (ii) 0,6 entre 7 i 8 anys, (iii) 0,4 entre 8 i 9 anys i (iv) 0,2 entre 9 i 10 anys. D’altra banda, els guanys i les pèrdues de capital derivats de les transmissions a què es refereix apartat no són objecte d’integració a la base de tributació quan, en el moment de la transmissió, els béns immobles han estat propietat de l’obligat tributari per un període de temps superior a deu anys.

Aquest càlcul es fa de data a data i inclou les inversions efectuades a l’immoble, que computen amb la mateixa antiguitat que el bé.

Tanmateix, es modifiquen les lletres a), b) i c) i s’incorpora la lletra d) a l’apartat 2 de l’article 35 de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, per actualitzar i ampliar les reduccions aplicables per càrregues familiars, amb l’objectiu de reforçar el suport a les famílies, les persones en situació de dependència i els estudiants.

Els contribuents podran reduir la seva base de tributació general de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques en les quantitats següents: (i) 1.000 Euros per cada descendent menor de 25 anys, que convisqui amb l’obligat tributari o en depengui, i no percebi rendes superiors al salari mínim, (ii) 1.000 Euros per cada ascendent major de 65 anys en les mateixes condicions, (iii) 1.000 Euros per cada persona tutelada o acollida que convisqui amb l’obligat tributari o en depengui i (iv) fins a 300 Euros addicionals per cada descendent menor de 25 anys per qui l’obligat tributari s’hagi fet càrrec del cost de la matrícula d’ensenyaments superiors (universitats, cicles superiors, etc.), sempre que convisqui amb ell i no tingui rendes superiors al salari mínim.

Les reduccions (i) i (ii) i (iii) s’incrementen mitjançant un coeficient d’1,5 quan es tracti de descendents, ascendents o persones tutelades amb discapacitat reconeguda o en situació de dependència. Aquest increment es pot aplicar encara que no es compleixi el requisit d’edat (és a dir, en el cas de menors o ascendents menors de 65 anys amb dependència). Per accedir a les reduccions incrementades: (i) la discapacitat ha de ser reconeguda per la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA) i (ii) la situació de dependència ha de ser reconeguda per la Comissió de Valoració Sociosanitària (COVASS).

Addicionalment, es modifica l’apartat 1 de l’article 38 de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, sobre la reducció per inversió en habitatge habitual en el sentit que els obligats tributaris poden deduir fins al 50% de les despeses suportades durant el període impositiu per l’adquisició d’un immoble que constitueixi o hagi de constituir la seva residència habitual al Principat d’Andorra.

Aquesta deducció inclou: (i) el cost de compra de l’habitatge, (ii) les despeses associades a la formalització de la compravenda, com notaria, impostos, registre… (ii) en cas d’hipoteca o préstec: les quotes d’amortització, els interessos pagats o qualsevol despesa financera vinculada al préstec.

S’ha fixat un topall anual de 5.000 euros per obligat tributari. Això significa que, independentment de l’import total de les despeses, la reducció màxima que es pot aplicar a la base de tributació en un exercici fiscal concret és de 5.000 Euros.

A més, s’addiciona un nou article 38 bis a la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques que introdueix una reducció de la base de tributació del 50% per als obligats tributaris que adquireixin un immoble amb la finalitat de destinar-lo al lloguer per a residència habitual i permanent d’una persona física, sempre que sigui a un preu assequible. En aquest sentit, la reducció s’aplica sobre les quantitats satisfetes en el període impositiu per a l’adquisició, incloent-hi les despeses originades per l’adquisició a càrrec de l’adquirent i, en cas de finançament per tercers, l’amortització, els interessos i les restants despeses associades al préstec. La quantia màxima de la reducció és de 5.000 Euros anuals.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
Inés Martí
- Responsable d'esdeveniments d'Andorra Telecom -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu