L’empresari Jim Rohn va dir que «la teva vida no millora per casualitat, millora pel canvi».
La democràcia és una forma d’organització social que atribueix la titularitat del poder al conjunt de la ciutadania que l’exerceix directament o per mitjà de representants.
La democràcia és indirecta quan les decisions les adopten els representants elegits pels ciutadans.
És participativa quan els ciutadans s’associen i s’organitzen per tal d’exercir una influència directa en les decisions públiques a través de mecanismes plebiscitaris consultius.
Hi ha democràcia directa, o líquida, quan els ciutadans adopten directament decisions mitjançant plebiscits i referèndums vinculants, facilitació de la iniciativa legislativa popular i votació popular de lleis.
L’aristocràcia fa referència a un sistema polític encapçalat per individus que sobresurten per la seva saviesa intel·lectual, per les seves virtuts o per l’experiència.
L’oligarquia és un sistema de govern en el qual el poder està en mans d’uns pocs individus pertanyents a una classe social privilegiada.
Al llarg de la història, les oligarquies han estat sovint tiràniques, confiant en l’obediència pública o l’opressió per a existir. Aristòtil va ser pioner en l’ús del terme com a sinònim de domini dels rics.
Aquest sistema discriminatori també es coneix com a plutocràcia, quan compleix les següents característiques generals:
La representació atén únicament a aquells que li donen suport, no atenint-se al mandat de la voluntat general. Els suports són les elits econòmiques, els plutòcrates.
Els representants són responsables davant els plutòcrates, amb obligació de rendir-los comptes, alhora que poden ser revocats en qualsevol moment a voluntat d’aquests últims.
El caràcter limitat i explícit del poder dels representants està sotmès al mandat imperatiu i vinculant que estableix el nexe d’unió amb els plutòcrates.
Aquesta estructura sol aparèixer en aquells sistemes de govern en els quals qui ostenta el poder polític i legislatiu està sota les ordres del poder econòmic.
Sinarquia és el sistema polític en el qual el poder és exercit per una elit o corporació. El seu tret distintiu és la influència, generalment decisiva, d’un grup d’empreses comercials o de persones poderoses d’un país.
I ara toca fer-se preguntes: quin sistema polític real tenim a Andorra? Cal reformar alguna estructura per tal que els ciutadans tinguin millor representació? Podem millorar el funcionament de la nostra societat? Diu l’article primer de la nostra Constitució: «La sobirania resideix en el Poble Andorrà…». N’estem plenament convençuts? Si no cal trobar respostes.
I deia Bernard Shaw que «el progrés és impossible sense canvi, i aquells que no poden canviar les seves ments no poden canviar res».