Què volen que els digui? A mi em sembla que l’escàndol de l’espionatge per part de l’Agència de Seguretat Nacional ( NSA ) s’assembla molt al començament de la introducció d’«Els interessos creats» de Jacinto Benavente i fins i tot al desenvolupament mateix de l’obra: «Heus aquí l’embull de l’antiga farsa». Es comprèn que quan la veritat salta als diaris i arriba a l’opinió pública, l’obligació de tots és posar cara d’ensurt, d’escandalitzar-se prou però sense passar-se i demanar, com ha fet el Govern espanyol, el necessari equilibri que s’ha de mantenir entre la seguretat i la defensa de la privadesa i la intimitat de les comunicacions, tal com recull la legislació espanyola . Tot un exemple de cabreig exquisit així com l’educadíssima resposta oficial de l’ambaixada dels EUA: Farem les coses bé que som amiguets i ja els informarem.
És un despropòsit. Si les xifres que es manegen sobre converses intervingudes són certes, sembla que són 60 milions en només un mes i només aEspanya. Per quant cal multiplicar aquesta xifra si l’espionatge va tenir lloc posem en 19 països i en més de 30 dies? Les xifres que resulten són tan desmesurades que no és fàcil imaginar la sofisticació informàtica que han de tenir els centres dels EUA per filtrar semblant cabal de converses, milions i milions de converses diàries. Ja sé que això que dic és molt infantil, però des que a Espanya, el CNI o com es digués, espiant aleatòriament enxampés, ves per on, converses del Rei, a mi ja em queda molt poca fe en tot aquest embolic.
I és que a més tothom sap que s’espien els uns als altres, que el que importa no és la política sinó l’espionatge industrial i que a l’hora de demanar favors no hi ha cap problema per demanar la col·laboració de serveis estrangers sobre problemes domèstics, però és que aquesta ajuda seria impossible si els serveis estrangers no estiguessin espiant -nos. En aquesta farsa convinguda hi ha dos aspectes escandalosos. D’una banda que hi hagi institucions dins els governs que actuen al marge dels mateixos, i de l’altra que es tracti d’espionatge industrial amb noves tecnologies.
Per a més informació consulti l’edició en paper.