La dada d’inflació corresponent al mes de desembre als Estats Units ha mostrat senyals encoratjadors, destacant un descens en la inflació subjacent (Core) per primera vegada des del juny de l’any passat. Aquesta dada és particularment rellevant, ja que la inflació Core és l’indicador clau que els bancs centrals i els mercats monitoren per a avaluar l’estabilitat de preus. Encara que la inflació general (Headline) es va incrementar lleugerament. Va estar en línia amb les expectatives.
La caiguda en la inflació subjacent, tant en termes mensuals (+0,2%) com a interanuals (3,2%), ha sorprès positivament el mercat.
En el desglossament, s’observa una disminució contínua en els costos d’habitatge (Shelter), mentre que els béns i l’energia van tenir una contribució plana, marcant una millora en comparació amb les dades prèvies. No obstant això, el component d’aliments va mantenir la seva tendència alcista, una àrea que podria requerir atenció en els pròxims mesos.
Reacció del Mercat: Optimisme Renovat
La resposta del mercat va ser immediata i positiva després de diversos dies d’incertesa. Els índexs borsaris van reflectir l’optimisme, impulsats per l’expectativa que la política monetària podria entrar en un cicle més flexible. El S&P 500 avança un sòlid +2%, mentre que el Nasdaq lidera els guanys amb un +2,5%, seguit dels Small Caps, que pugen un notable +2,41%. A Europa l’avanç és de l’1,33% per al STXE 600.
En el mercat de renda fixa, el rendiment del bo del Tresor a 10 anys es va relaxar fins al 4,65% (-13pb), la qual cosa suggereix una creixent confiança en la moderació de la inflació, reflectint un ajust (favorable) en les expectatives de tipus de la FED.
Implicacions per als pròxims mesos
El descens en la inflació Core, juntament amb la contenció en els components de béns, reforça la tesi que la inflació es podria estar acostant a nivells més controlats. Això proporciona espai perquè la Reserva Federal revisi el seu últim guidance -les directrius- (que va causar nerviosisme en el mercat).
La resiliència del mercat americà i la fortalesa del dòlar subratllen la confiança en l’economia estatunidenca. Això, juntament amb les últimes dades de preus, reafirmen un escenari optimista per al 2025. La combinació de moderació en les pressions inflacionàries, ajustos en la política monetària, sense comprometre l’estabilitat econòmica, mantenen un entorn favorable en els mercats de renda variable, oferint una perspectiva constructiva per als inversors.