PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les immobiliàries culpen alguns propietaris de l’alt preu del lloguer

Totes les agències coneixen casos de persones que «no tenen on dormir» o que els volen fer fora del pis

Per Cel Márquez Bernat

Imatge d’arxiu de la plaça Príncep Benlloch
Imatge d’arxiu de la plaça Príncep Benlloch | Raúl Alejandro Rodríguez

La pujada del preu de l’habitatge arreu del país està comportant que la classe obrera s’estigui veient immersa en una problemàtica greu per trobar un lloguer assequible a Andorra. Ja són nombrosos els temporers que denuncien que estan vivint en condicions qüestionables i treballadors andorrans que estan veient un creixement exponencial en el preu dels lloguers, que pels seus sous no poden permetre’s. El gerent de 7 Claus Immobiliària, Toni Capella, denuncia la situació que estan vivint alguns ciutadans del país: «La gent ens truca desesperada i preocupada, nosaltres ho passem malament, ens diuen que no troben pis, que els hi busquem com sigui; et sents impotent i és complicat perquè no arribes a tot». En la mateixa línia, la propietària de la Immobiliària Alpina, Cristina Canal, assegura que «ara mateix no tenim pisos assequibles, tenim molta demanda de lloguers més baixos i tenim zero oferta».

La problemàtica amb el preu del lloguer ha comportat que no es trobin residències assequibles per tots els demandants. Capella exposa que «es necessita el caixer de supermercat, el que despatxa a la carnisseria i el que treballa a la indústria, són els que mouen el país i tenen dret a viure-hi».  

Actualment, arreu del territori està havent-hi molta demanda de feina, però els empleats estrangers que es plantegen venir a viure a Andorra troben el principal impediment en els preus desmesurats d’habitatge, el qual comporta que molts descartin la idea. La majoria de les construccions són d’obra nova i s’estan enfocant a pisos de luxe, que alhora són destinats a persones amb un poder adquisitiu més alt. D’altra banda, la llei d’eficiència energètica en l’edificació obliga a tenir uns estàndards de qualitat, que comporten que els preus de construcció siguin cars. En el cas dels promotors o els propietaris, compren el metre quadrat a un preu elevat per posteriorment treure’n rendibilitat.

La situació està portant a molts ciutadans a buscar altres alternatives per poder continuar vivint al Principat. Canal confessa que «tenim llogaters que no tenen on anar a dormir, fins i tot sabem d’un cas d’una persona que està dormint en un cotxe». L’administrativa de la Immobiliària Gestim, Natàlia Donancon, des de la seva experiència reconeix que «no està havent-hi pisos de lloguer per tots els salaris, ha arribat al punt que estan vivint cinc famílies dins d’un mateix pis». Així mateix, moltes persones s’estan plantejant anar a viure fora del país per tenir un habitatge que es puguin permetre, «coneguts meus fins i tot han anat a viure a la Seu d’Urgell perquè han trobat un lloguer més barat i un pis més gran», assegura Donancon.

Com no hi ha un límit en el preu del lloguer, alguns propietaris estan especulant amb els seus habitatges. Mamen Carrasco, propietària de la Immobiliària KSA, exposa que «un propietari va comprar el pis amb els llogaters dins, aquests pagaven 1050 euros i ara el vol llogar per 1900 i els vol fer fora». En la mateixa línia, Canal assegura que «està havent-hi propietaris que estan llogant els seus habitatges a preus que no els hi corresponen». Tanmateix declara que «qui vol especular amb el seu pis pot fer-ho, al final no li pots dir a un propietari quin preu ha de posar al seu pis». 

La venda o el lloguer dels immobles de luxe moltes vegades estan destinats per a persones estrangeres que veuen Andorra amb uns grans avantages fiscals. Això comporta que el seu poder adquisitiu afecti en el preu i, en aquest sentit, Capella declara que «nosaltres tenim  inversors estrangers que venen al país perquè hi torben una situació fiscal que els afavoreix més. I això comporta que puguin pagar preus més cars per l’habitatge que desitgen». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT