PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern passa d’estimar un dèficit de 26 milions a un superàvit de 15

Jover comparteix que l’Executiu ha mantingut el criteri de prudència en l’elaboració del pressupost del 2023

Per El Periòdic

Roger Padreny i David Montané, vicepresident i president de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, ahir.
Roger Padreny i David Montané, vicepresident i president de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, ahir. | Consell General / Eduard Comellas

L’economia andorrana es troba en un moment de «fort creixement». Així ho va posar en relleu el ministre de Finances, Eric Jover, durant la seva compareixença davant de Comissió Legislativa de Finances i Pressupost per tractar sobre el pressupost del 2023, on va incidir que dades com la recaptació per la importació de mercaderies registrada al mes d’octubre es tradueixen en més recaptació per a l’Estat i un millor benestar econòmic dels ciutadans i les empreses. Per tot plegat, el ministre va destacar que els ingressos que està obtenint el Govern, fruit d’aquesta bona evolució econòmica, faran que d’una previsió de dèficit per al 2022 de 26 milions, es passi a un superàvit, que pot estar al voltant dels 15 milions d’euros a finals d’any.

De fet, el titular de Finances va recordar que, més enllà del dèficit inicialment estimat de 26 milions d’euros, al maig es va incrementar fins als 30 per la dotació de 10 milions per a les ajudes a l’habitatge, a l’estudi o el transport gratuït. Ara, va exposar, es tenen ja dades «més sòlides» que indiquen que es tancarà l’any amb aquest superàvit esmentat, la qual cosa permetrà, va celebrar, que es pugui fer una aportació de capital cap a FEDA sense comprometre «les ajudes a les famílies» o el pla d’inversions previst per la companyia.

En aquest sentit, Jover va compartir alguns dels indicadors que certifiquen l’avenç de l’economia andorrana. D’una banda, va citar els ingressos per l’Impost de Societats, que si bé estava pressupostat en 42 milions d’euros, es preveu tancar en 70. Així mateix, sobre el recapte de l’IRPF, passarà d’una previsió de 38 milions d’euros a un possible ingrés previst de 54. 

Sigui com sigui, malgrat aquesta bona evolució de l’economia, el ministre va explicar als consellers que s’ha volgut aplicar un criteri de prudència, tant el 2022 com el 2023, i que, per exemple, en el pressupost per a l’any que ve, hi ha partides que s’han recollit amb xifres inferiors a les d’aquest any. Tot i això, Jover va reiterar davant els parlamentaris que el pressupost per a l’any vinent suposa un «retorn a la normalitat, reforça els pilars de l’estat del benestar, aposta per l’habitatge i les ajudes a la població», dona impuls a la digitalització i incrementa la resiliència financera.

Retrets de l’oposició

Durant la seva compareixença, el ministre també va fer referència a la inflació que es pot registrar aquest 2022, destacant que pot situar-se en una forquilla d’entre el 5,3% i el 6,9%. En el torn de preguntes que va seguir la intervenció de Jover, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, li va retreure que s’hagi «menystingut» la xifra de l’IPC que hi pugui haver a finals d’any, ja que el pressupost s’ha fet en un càlcul del 4,5%. Així, López va remarcar que el càlcul del Fons Monetari Internacional (FMI) és que se situï en un 5,3%, però pot ser encara més elevat, i va qüestionar Jover sobre les mesures que es preveuen aplicar perquè hi pugui haver una rebaixa de preus.

El titular de Finances va respondre que la inflació «ve importada», i el que es pugui fer des d’Andorra per contenir-la té molt poca incidència. El ministre va destacar que considera que l’IPC se situarà entre el «5,3% i el 6,9%, si no hi ha alts i baixos», i va recordar que l’impacte que això pot tenir sobre el pressupost es pot corregir amb la gestió de certa despesa. Reprenent el torn de paraula, el socialdemòcrata va tornar a defensar un descompte generalitzat dels carburants, i Jover va rebatre la proposta defensant, entre altres, la gratuïtat del transport públic.

D’altra banda, López també va criticar que en aquest pressupost per al 2023 no hi hagi «previsions noves» en matèria d’habitatge més enllà de les polítiques que ja s’havien anunciat, i el titular de Finances li va respondre que el pressupost té «partides molt importants» per «utilitzar la palanca de la inversió pública» (6,6 milions per a la construcció d’habitatges a Borda Nova o cinc milions per a la compra d’habitatges a preu assequible). A més, va reiterar que el de l’habitatge «no és un problema senzill ni se soluciona amb una sola mesura».

A l’últim, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, va voler reflexionar sobre el fet que l’economia es recuperi i, en canvi, els ciutadans perdin poder adquisitiu. En aquest sentit, el ministre va defensar el «cert grau d’intervencionisme» que l’Executiu ha volgut aplicar aquests anys per «ajudar els ciutadans amb dificultats» i «incidir en el mercat», per exemple, amb la pròrroga dels lloguers o obligant els empresaris a apujar els salaris compresos entre el mínim i el mitjà.

Creix la recaptació a la Duana el darrer mes d’octubre

Tal com va detallar el ministre de Finances, Eric Jover, els ingressos a la Duana s’han incrementat en un 42% respecte del mes d’octubre de l’any passat. En concret, s’han donat augments en totes les partides amb l’excepció dels combustibles, que davallen un 10%. Aquest fet, segons Jover, es pot atribuir als descomptes que estan aplicant els països veïns als carburants, però va incidir en el fet que aquesta política té «data de caducitat». Així mateix, el ministre va posar en relleu l’evolució que ha experimentat l’apartat d’altres mercaderies, que augmenta un 26%, destacant que es tracta d’un «termòmetre del comerç nacional». El titular de Finances també va fer menció a l’augment del 86% del recapte per la importació de tabac, i qüestionat sobre l’impacte que pot tenir en aquest capítol l’increment de la taxa, Jover va compartir que «abans de l’aplicació» les recaptacions ja eren superiors a anys anteriors. Així, va incidir que l’ingrés de 13 milions a l’octubre «no és una xifra extremament important», ja que en mesos com l’agost ja es va acostar a aquest total, segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT