El cap de Govern, Xavier Espot, alerta que l’augment de les temperatures causat pel canvi climàtic instarà que Andorra canviï els fonaments de la seva economia per a les pròximes dècades, que depèn en gran part del turisme de muntanya, sobretot a l’hivern, en què les estacions d’esquí són el motiu principal de visita. «Aquests són, innegablement, uns efectes negatius per un país on els seus principals atractius són la natura, el paisatge i la biodiversitat», va exposar ahir durant la Cimera del Clima de les Nacions Unides, COP27, que se celebra a la ciutat egípcia de Xarm el Xeikh. Espot també va apel·lar a la necessitat de preservar els ecosistemes d’alçada per protegir les futures generacions que viuen en aquests territoris. A més, va advertir que «un cop més, no podem decebre els nostres conciutadans i especialment els joves, que esperen accions concretes per protegir el món que els deixem». En aquest sentit, el Principat ha estat nomenat recentment representant de la regió europea al Comitè de direcció de l’Associació de Muntanyes de la FAO, i un dels principals objectius que té és incloure els ecosistemes de muntanya i la seva vulnerabilitat al canvi climàtic a l’agenda de les Nacions Unides. D’aquesta manera, i amb la finalitat de donar visibilitat a una problemàtica cada cop més preocupant, el màxim responsable de l’Executiu va anunciar també durant la cimera que Andorra ha organitzat una reunió ministerial en el marc de la COP27 liderada per la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Aquest esdeveniment se celebrarà el 17 de novembre.
En la seva intervenció, el cap de Govern també va refermar l’aposta del país per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, arribant a la neutralitat de carboni per al 2050 «utilitzant solucions tecnològiques, però també basades en la natura, unint esforços dels agents locals i fomentant l’acció internacional multilateral i multinivell», va asserir. Tanmateix, Espot va lamentar que «les conviccions profundes no són suficients per afrontar el repte de l’escalfament global». En conseqüència, va demanar a totes les parts que respectin i honorin les previsions de l’Acord de París adoptat el 2015. En aquesta línia, el Principat ha aprovat recentment l’actualització de la seva contribució determinada a escala nacional, seguint el que estableix el Pacte pel Clima de Glasgow adoptat a la COP26, al Regne Unit, i augmentant l’ambició de reducció d’emissions per a l’any 2030 a un 55%, «tot i que Andorra és responsable de menys del 0,001% de les emissions mundials», va informar.
Amb relació a la crisi energètica internacional, el cap de Govern va indicar que les solucions que es puguin aportar en aquest aspecte, «constitueixin també una oportunitat per respondre a l’emergència climàtica i ecològica».
Altrament, el màxim responsable de l’Executiu va expressar el seu compromís amb el Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i, després d’haver publicat i sotmès quatre informes bianuals d’actualització, Andorra ja està treballant en l’elaboració del primer Informe Bianual de Transparència en el marc qu e encomana l’Acord de París.
Amb tot, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, també va participar en la cimera, on va remarcar que «ens estem apropant a l’infern climàtic, quan encara tenim el peu l’accelerador». I només va donar dues opcions per resoldre aquest perill: l’ajuda mútua, o «el suïcidi col·lectiu». Finalment, va valorar que «la bona notícia és que ja sabem el que hem de fer, només fa falta que tots els països es posin d’acord per implementar-ho».