PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern avalua amb els bancs limitar l’impacte en les hipoteques

Jover avala les paraules de Vives i reconeix que no s’han fet els immobles que la població necessitaria

Per El Periòdic

La directora d’Andorra Banking, Esther Puigcercós.
La directora d’Andorra Banking, Esther Puigcercós. | Arxiu ANA

El Govern està treballant amb la banca l’establiment d’un seguit de mesures que ajudin famílies i empreses amb certes tipologies d’hipoteca perquè no es vegin tan perjudicats per l’increment dels tipus d’interès dictat pel Banc Central Europeu (BCE). El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, no va voler entrar massa en el detall de quines podrien ser aquestes mesures, si bé va incidir que han de ser «homologables» i «sòlides» no tan sols des del punt de vista nacional sinó també internacional. Va posar, però, un exemple del que podria ser una de les mesures: mantenir les quotes constants i que els interessos es meritin al final, allargant les hipoteques i que no hi hagi més pressió en la quota mensual.

Jover va assegurar que la situació actual és diferent de la del 2008, tot i que des de l’Executiu es veu «amb preocupació» aquest increment dels tipus d’interès. En aquest sentit, va subratllar que com més s’incrementi aquesta pressió més dificultat hi haurà per a certes famílies i empreses per poder fer front a les despeses financeres.

El titular de Finances va recordar que el nivell de morositat a Andorra no és molt elevat i cal que no s’incrementi. Així, tot i que es vulgui impulsar solucions «el més aviat millor» els «frena» que el que es decideixi sigui «homologable» en l’àmbit internacional i no s’interpreti com que s’estan «encobrint» certes accions.

Una mesura seria mantenir les quotes mensuals constants i que els interessos es meritin al final

Per un altre costat, el Govern va valorar positivament ahir les declaracions del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, en assegurar que els habitatges que s’han anat construint a Andorra els darrers anys no han estat adreçats a la classe treballadora. El ministre de Finances va reconèixer que «s’han fet moltes construccions, però no totes les que necessita la població» i, per aquest motiu, «estic d’acord amb el copríncep», va afirmar Jover.

És precisament per aquesta situació que des del Govern s’han activat diferents palanques «perquè sabem que és una problemàtica complicada», a la qual «hem de trobar-hi una solució». En aquesta línia van, per tant, les mesures que recentment s’estan impulsant i que tenen com a objectiu «ajudar als ciutadans a mitigar» els efectes de la problemàtica.

Amb tot, el portaveu del Govern va valorar les paraules de Vives reconeixent que «tenim un problema amb el lloguer i la tipologia d’habitatges» del país.

Pròrroga dels ajuts a l’habitatge fins a l’any que ve

Els ajuts per a l’habitatge de lloguer i els ajuts a l’habitatge de lloguer per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania queden prorrogats automàticament fins al 31 de desembre de l’any que ve. Així ho va acordar ahir el Consell de Ministres.

Des del Govern s’explica aquesta decisió atenent al fet que els ajuts per a l’habitatge de lloguer, atorgats mitjançant convocatòria, i els ajuts a l’habitatge de lloguer per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, tenen una durada fins al 31 de desembre d’aquest any, i tenint en compte quina és la situació del mercat de lloguer residencial. Així, es manifesta que l’objectiu és garantir que les persones puguin continuar fent front a la despesa del seu habitatge de lloguer.

No obstant, el Govern farà «totes les comprovacions» que consideri necessàries per verificar que se segueixen complint els requisits que van originar el dret a percebre els ajuts. Si es constaten canvis en la situació personal o familiar del beneficiari, la prestació prorrogada quedarà extingida.

Licitació de les obres per construir catorze pisos amb suport del Pisma

El Consell de Ministres va donar llum verda ahir al concurs per licitar les obres de condicionament de l’edifici Solà d’Enclar per destinar-lo a habitatges amb suport del Pla integral de salut mental i addicions (Pisma). Tal com va destacar el ministre Portaveu, Eric Jover, es tracta de la construcció de catorze pisos que s’habilitaran en funció de les diferents necessitats que hagin de cobrir.

Així, el ministre va recordar que el 2018 es va adjudicar la redacció del projecte i direcció de les obres de reforma de l’edifici que va albergar l’antiga residència Solà d’Enclar. L’encàrrec del Ministeri d’Afers Socials era fer-hi un Centre residencial d’educació intensiva (CREI), que ocupés quatre de les sis plantes existents. Les altres dues plantes, els pisos dos i tres, es destinarien a habitatges.

Posteriorment, durant el desenvolupament del projecte, es va decidir licitar primer el projecte de la part corresponent al CREI, deixant per a una fase posterior les dues plantes on construir habitatges amb suport.

Amb el CREI ja en funcionament, el 6 d’octubre el Consell General va aprovar un crèdit extraordinari d’1,05 milions d’euros per fer la reforma de les dues plantes restants. El projecte preveu la distribució integral de les plantes amb diferents tipus de pisos segons el suport necessari, i amb una previsió de cinc i nou habitatges, respectivament. També es preveu la substitució de l’escala exterior per adequar-la al nou ús de l’edifici. En aquest sentit, Jover va incidir en la importància que l’accés als pisos es faci de manera independent al CREI.

Qüestionat sobre les crítiques de les entitats de la salut mental sobre el fet que la zona de Santa Coma s’estaria convertint en un gueto, Jover va destacar que el que està fent l’Executiu és bastir «d’infraestructures necessàries» el país i anar dotant de contingut el Pisma.

PUBLICITAT
PUBLICITAT