PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’EFA defensa les col·laboracions publicoprivades per crear habitatge

Els empresaris advoquen pel conveni sectorial en comptes de la pujada general dels salaris

Per Àlex Pont

Un moment de la trobada de la junta directiva de l’EFA amb els mitjans de comunicació, ahir.
Un moment de la trobada de la junta directiva de l’EFA amb els mitjans de comunicació, ahir. | À.Pont

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) defensa la col·laboració publicoprivada en matèria d’habitatge per intentar solucionar una de les principals problemàtiques del país. Així ho va destacar ahir el vocal de l’associació Manel Cerqueda durant la trobada amb els mitjans de comunicació per analitzar el context actual. En aquest sentit, va afirmar que la situació de l’habitatge  «s’està enquistant i, tot i que està bé oferir ajudes a curt termini, cal tenir una visió més previsora i afavorir la proliferació d’iniciatives privades que puguin trobar rendibilitat en els projectes de lloguer».

Continuant en la mateixa direcció, el president de l’EFA, Daniel Armengol, va puntualitzar que «la intervenció del mercat per part del Govern entorpeix el procés de recuperació d’habitatges dignes a un preu assequible». Així, va recalcar que la fórmula per lluitar contra la manca de pisos consisteix en una facilitació del sòl més àmplia per part dels comuns, juntament amb la proliferació dels projectes de les promotores. Paral·lelament, el secretari de l’EFA, Daniel Aristot, va afegir que «si els privats no asseguren una rendibilitat del 2%, no tiraran endavant les iniciatives immobiliàries de lloguer».

D’altra banda, els empresaris també van tractar l’afer de les bandes salarials. D’aquesta manera, Armengol va emfasitzar que no s’han desplegat els suficients reglaments necessaris per establir uns convenis específics per a cada sector laboral. «Sense una base de dades competent i fidedigne dels diferents àmbits econòmics no es pot actuar eficientment», va dir Armengol afegint que «no es pot atorgar tan fàcilment la mateixa pujada de sou a tothom; aquesta solució dràstica no és la que defensem». Igualment, va afirmar que els paràmetres actuals són una «nebulosa» que dificulta el càlcul dels salaris mitjans i que l’EFA prefereix la consolidació de convenis col·lectius a les disposicions generals d’augment salarial.

Fent referència a l’acord d’associació, Armengol va reconèixer que existeix un sentiment euroescèptic entre alguns membres de l’associació i la patronal. En aquest sentit, va al·legar que un sector de l’EFA hauria preferit un acord comercial més potent que accentuï l’àrea d’influència econòmica d’Andorra i la consolidi com a la principal figura dels Pirineus. Tot i això, la intenció dels empresaris és donar una visió positiva envers la relació amb Europa.

Quant a l’àmbit de les administracions, l’EFA considera que el fet de disposar de vuit administracions  «ens penalitza». Així, Armengol va destacar que els conflictes de competències entre els organismes públics afebleixen el teixit productiu i l’economia. Per tant, «advoquem per la creació urgent d’una figura tributària única per evitar les dobles deduccions i el desquadrament de les transferències».

Finalment, la reunió va tractar la gestió de la infraestructura de l’Aeroport Andorra-La Seu d’Urgell. En aquest punt, tots els membres de l’associació van coincidir en el fet que fa falta una influència més gran i una capacitat de decisió en els òrgans administratius, donat que Andorra és un dels principals promotors i interessats d’aquest projecte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT