PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot revela que té presa la decisió sobre si serà candidat a les eleccions

Ho aclarirà quan torni de Nova York i manté el «suspens» de la data entre el desembre i l’abril

Per Albert Belis

Xavier Espot, ahir parlant amb una padrina al Cedre.
Xavier Espot, ahir parlant amb una padrina al Cedre. | SFGA/CEsteve

A quatre dies de marxar cap a Nova York per participar en l’assemblea general de l’ONU, el cap de Govern, Xavier Espot, va revelar ahir que ja té presa la decisió sobre si encapçalarà o no la llista de Demòcrates de cara a les properes eleccions, però que no ho farà públic fins que torni dels Estats Units, moment en què ho comunicarà al seu partit.

«La meva voluntat no és fer un suspens per fer-lo, però crec que les coses s’han de fer de forma ordenada; soc formalista, tot i que també parlo del fons», va ironitzar. A més, «amb la ministra Maria Ubach, tenim una setmana molt carregada de feina a Nova York, i per això crec que no seria massa estètic ni oportú que jo ara ho digués i marxés, perquè llavors no podria respondre ni aprofundir en la meva decisió», així que «no ve d’una setmana i aquest mes de setembre ho posarem negre sobre blanc», va relatar Espot.

En unes declaracions efectuades durant la celebració del Dia de Meritxell a la residència el Cedre, tampoc va aclarir, un cop més, quan se celebraran les eleccions, tot i que aquesta és una competència que depèn exclusivament del cap de Govern. Sí que ho va condicionar a la feina legislativa pendent al Consell General (tant el paquet de lleis en espera com l’aprovació del pressupost de l’Estat del 2023) i va reiterar que els comicis tindrien lloc entre el desembre d’enguany i l’abril de l’any vinent, tot i que va expressar la voluntat que «tant de bo» puguin ser abans de final d’aquest 2022.

Anuncia un conveni amb els comuns per a l’estalvi energètic de cara a la setmana vinent

Per un altre costat, el Govern es va trobar ahir amb els cònsols per consensuar les mesures d’estalvi energètic de les administracions públiques, que el Govern ja ha implementat i que pretén que també ho facin els comuns, a través d’un conveni que se signarà a partir de la setmana vinent. «Tenen la voluntat de sumar-s’hi, hem fet un repàs de les mesures que ens hem autoaplicat, han fet algunes observacions, cadascú d’acord amb la realitat de la seva parròquia, que són perfectament assumibles, i això ho traslladaran en un conveni que signarem amb ells, de tal manera que s’hi comprometin amb l’objectiu d’aconseguir l’estalvi del 15%», va explicar.

Després del comerç, les administracions públiques són el segon major consumidor d’electricitat del país. Per tant, «l’impacte pot ser enorme», i d’aquesta manera «no només salvarem les finances de FEDA», sinó que «evitarem que els hi hàgim d'apujar més el preu de l’electricitat al consumidor i a les empreses». A més, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, tindrà una reunió específica amb els camps de neu per consensuar mesures en aquest sector en els pròxims dies.

Quant a la ciutadania, el cap de Govern va avançar que «en un primer moment només hi haurà recomanacions», ja que «creiem que amb les mesures de les administracions, i la conscienciació i mostra de bona voluntat que farà una ciutadania cívica i responsable com la nostra, no haurem d’establir cap compliment obligat, però si no tingués efecte, potser ens ho hauríem de plantejar».

Sobre el Centre sociosanitari el Cedre, va remarcar que fa mesos que no se’n parla, i «això és la millor notícia perquè vol dir que les coses van bé, que la gent està contenta i que els padrins estan ben atesos, cosa que m’omple de satisfacció», va afirmar. També va remarcar les peticions que han fet els treballadors per millorar el servei. Així, «les millores transcendiran la mateixa pandèmia, per exemple amb augments salarials, millors condicions de treball, més recursos materials, tot i que se n’han de fer més, ja que això és un camí que no acaba mai», va assegurar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT