PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern vol regular la figura de l’autònom dependent d’un client

Gallardo es mostra «convençut» que hi haurà predisposició dels grups parlamentaris per aprovar el text

Per Lídia López

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern té la intenció de crear la figura del treballador per compte propi econòmicament dependent. Es tracta d’una de les principals novetats que incorpora el Projecte de llei del treballador per compte propi, un text aprovat en la darrera sessió del Consell de Ministres i que segons el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, «recull moltes de les mesures que pensem que han d’ajudar als autònoms a continuar tenint un pes important en l’economia andorrana», a la vegada que posa de manifest «el ferm compromís de l’Executiu envers aquest col·lectiu». 

I què vol dir ser un treballador per compte propi econòmicament dependent? És aquell autònom que percep a partir d’un 80% dels seus ingressos per part d’un sol client, és a dir, que té una «dependència clara d’una sola font». «Volem evitar el buit legal que s’ha donat en altres països: volem avançar-nos per no caure en situacions de precarietat laboral», va detallar el ministre, que fa defugir de la denominació de fals autònom. De fet, el titular d’Economia va defensar «aquesta modalitat arribarà a Andorra, i ben gestionada, serà una bona oportunitat per qui la implementi», remarcant que, en qualsevol cas, «la decisió ha de ser voluntària: no es pot obligar a algú a deixar de ser assalariat». En aquest sentit, el projecte de llei determina que, per tal d’acollir-se a aquesta modalitat, el treballador per compte propi ha de desenvolupar l’activitat de forma diferenciada a la dels assalariats d’aquell client pel qual executa la tasca. És a dir, que ha de comptar amb els seus propis recursos i dur a terme la seva activitat amb autonomia.

Així, per tal que el ministeri pugui tenir coneixement d’aquesta tipologia d’autònom, es crearà el Registre del treballador per compte propi, en el qual, entre altres informacions, s’haurà de facilitar el contracte de relació laboral entre una empresa i un treballador sota aquesta nova figura, per tal que en quedi constància i que l’administració pugui actuar «en cas que hi hagi un conflicte». I és que, una altra de les funcions que haurà de dur a terme el nou Departament del treball per compte propi –del qual també se’n recull la creació– és precisament la mediació en casos de desacords, a banda d’obtenir dades estadístiques per implementar millores a aquest sector laboral, vigilar el compliment de la normativa i elaborar una memòria d’activitat anual.

Assimilació de drets

Pel que fa al gruix del text, Gallardo va posar en relleu que la llei busca impulsar l’activitat del treballador per compte propi, i per aquest motiu, s’equiparen les condicions d’aquests treballadors a les dels assalariats en molts àmbits. Una de les branques que afecta aquest aspecte és el de les millores relatives a la seguretat social, on es dona compliment a diverses demandes històriques del col·lectiu. Algunes d’aquestes són que la CASS assumeixi la part empresarial de la cotització de les prestacions econòmiques per invalidesa, per accident laboral, maternitat o adopció i risc d’embaràs; o una revisió de les exigències d’antiguitat a la seguretat social i de cotització mínima per gaudir d’ajudes monetàries. També s’ha previst reconèixer una pensió de jubilació anticipada en cas que l’autònom garanteixi el manteniment de l’activitat, és a dir, per afavorir la transmissió d’una empresa ja creada i que té un volum mercantil.

Pel que fa a les millores en l’àmbit fiscal, el titular d’Economia va detallar que es proposa una modificació de la Llei de l’IRPF per permetre reduccions vinculades a l’activitat professional, i establint exempcions en el cas dels renders inferiors a 24.000 euros l’any. Així mateix, per tal d’afavorir la conciliació de la vida familiar i professional, s’han previst bonificacions en la quota per cuidar fills menors i persones dependents.

Encara en relació amb l’aspecte econòmic, el projecte de llei recull que es permeti modificar les quotes de cotitzacions dins el mateix any natural en funció de projeccions trimestrals, a la vegada que es permetrà adaptar la cotització a la renda neta o xifra de negocis, i no a la facturació com fins ara.

Paral·lelament, sobre els terminis de debat i aprovació del projecte de llei, Gallardo es va mostrar optimista, indicant que «estic convençut que hi haurà predisposició perquè el text es pugui aprovar aquesta legislatura», i refermant que enguany «no hi ha l’embús legislatiu que hi havia la legislatura passada a la recta final». No obstant això, va reconèixer que «m’hauria agradat que el text entrés molt abans». Sigui com sigui, el ministre va concloure que confien que la nova normativa «suposarà un pas endavant en l’impuls dels treballadors per compte propi», afegint que «és un conjunt de mesures que esperem que siguin molt ben valorades pel sector». Val a dir que, segons els càlculs maximalistes del ministeri liderat per Gallardo, fer realitat el conjunt d’accions que es recullen al text poden suposar una inversió per a l’Estat al voltant dels 2,3 milions d’euros anuals. Tot i això, el Govern està disposat a assumir-ho per tal «d’acompanyar aquesta part de l’economia tan important pel país». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT