PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’APBI vol que el preu de lloguers i proveïdors s’incrementin per igual

L'entitat rebutja una mesura diferenciada inferior a l’IPC per als arrendataris com defensa l’ACU

Per Albert Belis

Vista aèria de la vall central.
Vista aèria de la vall central. | Maricel Blanch

Com era d’esperar, l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) no veu amb bons ulls la proposta de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) de pujar els lloguers a finals d’any només el 50% en relació amb l’increment de l’IPC, que l’entitat preveu que s’enfilarà fins al 10% i que actualment es troba al 7,3% el juliol. En aquest sentit, el president de l’entitat, Antoni Bea, va recordar que les despeses vinculades als serveis que ofereixen els proveïdors i que han de fer front els propietaris previsiblement pujaran segons l’IPC, com ara el manteniment, ascensors, calderes, calefacció, assegurances, taxes, neteja o seguretat. «Ja tenim limitats els ingressos i ara es fan més estrets els marges», va denunciar Bea. Per això demanen que, en cas que es fes efectiva la proposta de l’ACU, que aquesta també afectés els proveïdors de serveis. «Que l’ACU tingui sensibilitat pel tema i que proposi coses és molt respectable, però hem de ser realistes i veure que això l’únic que provoca és complicar encara més les coses pels propietaris que tenen pisos de lloguer», va afirmar. D’aquesta manera, va afegir, «molts s’estimen més vendre que posar-ho a lloguer, ja que és massa complicat de gestionar i dona uns rendiments molt baixos».

L’associació de propietaris ha analitzat els darrers mesos el mercat immobiliari al portal Idealista i van comprovar que, abans de l’estiu, el 94% dels immobles que estaven en oferta eren de venda i només el 6% de lloguer. «Si el mercat no té pisos de lloguer, està reduint l’oferta i, per tant, apugen els preus», va emfatitzar.

En aquest context, el cap de Govern, Xavier Espot, va comentar fa unes setmanes que l’increment dels lloguers no podia ser superior al dels salaris. Igualment, Bea creu que «seria una gran mesura si al mateix temps es limitessin les despeses dels proveïdors». Al final, «el llogater és l’últim en rebre els efectes d’una cadena que és una tempesta perfecta, i ara ens trobem amb el resultat de les polítiques dels darrers anys».

Per part dels consumidors, el president de l’ACU, Lluís Ferreira, va afirmar que si s’acaba aplicant un 10% d’increment al preu dels lloguers a final d’any, «la feina que s’ha fet fins ara no haurà servit de res». Per això proposen que sigui la meitat, un 5%. «No és que sigui l’ideal, ja que no es pot penalitzar més als propietaris, que alguns també fan esforços, amb la qual cosa un terme mitjà seria aquesta meitat de l’IPC», va suggerir.

Ferreira alerta que aquest hivern la factura de calefacció pujarà i que molta gent no podrà pagar el rebut

Sobre si l’IPC arribarà o no al 10%, tenint en compte que el juliol ha baixat lleugerament, Ferreira considera que quan arribi l’hivern es tornarà a incrementar, ja que el preu de la calefacció augmentarà, sobretot per culpa de la taxa verda. «Crec que entrem en una nova fase, que és la de l’empobriment energètic», va assegurar. Per això, augura que molta gent no podrà pagar els rebuts. Quant a l’assimilació de l’augment de salaris i lloguers que recomana Espot, «el problema és que això les empreses ho han de repercutir en algun lloc, i ho fan en el consumidor final», de manera que «el poder adquisitiu de la gent disminueix igualment». Així les coses, «tenim un problema que no és de fàcil solució», va reconèixer.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT