PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Caiguda de l’augment generalitzat dels preus dels carburants al juliol

L’Asidca valora que, si bé és imprevisible, «la tendència és que hi hagi un cert retorn a la normalitat»

Per Anna Casanova

Imatge d’arxiu d’un sortidor de benzina.
Imatge d’arxiu d’un sortidor de benzina. | Arxiu ANA

Durant el juliol s’ha registrat una frenada de l’augment generalitzat dels preus dels carburants respecte al mes anterior. Així, el cost de la Gasolina sense plom de 95 octans i de la Gasolina sense plom de 98 octans han disminuït un -2,5% i un -2,4% respectivament i, per tant, s’han pagat a 1,76 euros i 1,82 euros. A més, els preus del Gasoil de locomoció i del Gasoil de locomoció millorat es mantenen en 1,71 euros i 1,74 euros, segons va publicar el Departament d’Estadística. Tanmateix, el preu mitjà del Gasoil de calefacció s’ha incrementat un +2,9% i s’ha pagat a 1,39 euros. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), David Porqueres va assegurar que «ara la tendència és a la baixa i, a partir d’aquí, el que passarà és difícil de preveure».

En termes comparatius, des del mes de juliol de 2021 han augmentat els preus mitjans de tots els carburants. D’una banda, el Gasoil de calefacció ho ha fet en un +80,3%, el Gasoil de locomoció en un +60,9%, el Gasoil de locomoció millorat ha pujat un +59,2%, el de la Gasolina sense plom de 95 octans un +43,9% i la Gasolina sense plom de 98 octans un +41,9%. No obstant això, «la setmana del 18 al 25 de juny, Andorra va enregistrar màxims històrics del cost de venda al públic dels carburants i, des de llavors, no ha fet més que baixar el preu de cotització internacional del barril», va explicar Porqueres, i va afegir que «respecte a aquesta setmana de juny, hi ha hagut cinc o sis baixades de preu, i ara estem en un -12% pel que fa a les Gasolines i en un -11% per a la locomoció». A més, va assenyalar que «de la mateixa manera que no vam saber per què apujava el preu, tampoc sabem per què baixa, però a trets generals, depèn de l’oferta i la demanda de cada mercat».

Pel que fa a la comparació dels preus mitjans de gener a juliol amb el mateix període de l’any anterior, també es constata un augment general dels preus dels carburants. El Gasoil de locomoció s’ha pagat, de mitjana, a 1,19 euros, que significa un increment del +66%. Per la seva banda, el Gasoil de locomoció s’ha pagat a 1,52 euros, que representa un +53,1%; el Gasoil de locomoció millorat a 1,55 euros, un +51,6%; la Gasolina sense plom de 95 octans a 1,59 euros, un 39,7%; i la Gasolina sense plom de 98 octans a 1,65 euros, un +37,7%.

Altrament, i respecte dels darrers 12 mesos amb el mateix període anterior, es constata igualment un augment general. El preu del Gasoil de locomoció i el del Gasoil de locomoció millorat s’han incrementat un 43,6% i un 42,3% respectivament. El de la Gasolina de 95 octans i el de la Gasolina de 98 octans han augmentat un 34,7% i un 32,9% respectivament. Finalment, el preu del Gasoil de calefacció s’ha incrementat en un 53,9%.

Amb tot, el president de l’Asidca va valorar que «el fet que els preus estiguin baixant és una bona notícia i, per tant, hem de ser optimistes en aquest sentit, ja que en conseqüència, s’anirà estabilitzant la situació i a la gent li portarà més calés». Addicionalment, va apuntar que, tot i la impossibilitat de preveure què passarà degut a la inestabilitat actual, «la tendència és que hi hagi un cert retorn a la normalitat», encara que els preus continuen cars si els comparem amb els de l’any passat, «però poder dir que en un mes i mig ha baixat un 12% és molt positiu per a la inflació i les butxaques de la gent».

 

Importacions

Sobre les dades acumulades durant els darrers 12 mesos, la importació de carburants ha estat de 170,25 milions de litres, un fet que suposa una variació positiva del +19,7% respecte als 142,19 milions de litres acumulats en el mateix període anterior. Tanmateix, la importació amb dades ajustades, és a dir, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, presenta una tendència a la baixa en els darrers cinc mesos, i se situa en un valor del -3,0%. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT