PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino vol promoure la construcció de pisos de lloguer

Mortés admet que la corporació no pot intervenir en el preu

Per El Periòdic

Un instant de la sessió del Consell de Comú d’ahir a Ordino.
Un instant de la sessió del Consell de Comú d’ahir a Ordino. | ANA/A.S.

El Comú d’Ordino vol que hi hagi més pisos de lloguer a la parròquia. Per aquest motiu, en la sessió del Consell de Comú d’ahir es va aprovar una modificació de l’ordinació tributària que suposa un increment de la bonificació de la construcció de pisos de lloguer fins al 90%. El cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, va explicar que actualment la bonificació era del 75%. «Nosaltres facilitem al màxim que es facin pisos de lloguer» per ajudar a solucionar la problemàtica de l’habitatge, va indicar, però va remarcar que el comú no pot intervenir en els preus. La modificació també va rebre el vot favorable de les dues formacions polítiques de l’oposició, que van valorar positivament la proposta. En aquesta línia, el cònsol major va informar que actualment ja hi ha un parell de permisos de construcció per a pisos de lloguer entrats, i va destacar que totes les que s’entrin a partir d’ara es podran beneficiar d’aquest augment de la bonificació. Així i tot, va voler deixar clar que no podran controlar els preus, ja que serà el propietari o el promotor qui decidirà els preus que posa, com també seran ells qui decidiran «si els interessa fer pisos de lloguer o per vendre». 

La proposta va estar ben rebuda pel conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, qui va comentar que els impostos de construcció són elevats, i, per tant, una bonificació del 90% els permetrà reduir costos. Amb menys impostos, si el propietari vol «es pot veure reflectit en el preu del lloguer», va exposar. En la mateixa línia, la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó, va considerar que és bona decisió, però creu el comú ha de fer un pas més per ajudar als joves. «Potser el següent pas seria una política comunal per promoure aquests lloguers per ajudar al nostre jovent», el qual ha de marxar de la parròquia per l’elevat preu que tenen, va indicar.

Respecte a la problemàtica de l’habitatge arreu del país, Mortés no considera que tots els comuns i el Govern hagin d’anar a la una. «Cada comú té les seves ordinacions» i, per tant, cada corporació analitzarà la seva parròquia per veure quines modificacions han de fer, va apuntar, reiterant que quan hi ha problemàtiques cal actuar molt més ràpid. De fet, va insistir en el fet que si s’haguessin hagut de posar tots d’acord seria molt llarg i la problemàtica hauria augmentat molt, com en el cas d’Ordino. «Cada comú ha d’actuar en funció de les seves idees i de la parròquia que cada corporació vulgui», assegurant que amb les mesures que ells han pres han buscat «els elements per facilitar la parròquia que volem de cara el futur». Per la seva banda, Dolsa considera que els elevats preus del mercat de l’habitatge són «culpa del Govern, que és qui administra el país». El conseller de l’oposició va asseverar que no valen excuses. «Fa dos anys ja es veia el que estava passant», va assenyalar, destacant que l’Executiu ha actuat malament. Així doncs, sobre la proposta que els treballadors hagin de viure fora del país, creu que és desmesurada. Sobre aquest aspecte, Tudó demana que el Govern revisi la llei del sòl.

Finalment, en la sessió de consell, Tudó va preguntar a la majoria sobre la màquina de reciclatge invers. En aquest sentit, la cònsol menor, Eva Choy, va informar que la partida pressupostària destinada al projecte ja s’ha esgotat, i que a partir d’ara, analitzaran i valoraran si cal donar-hi continuïtat, informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT