PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern vol facilitar la inversió i incidir en el seguiment posterior

En cas de deficiències, les decisions inclouen la liquidació o mesures cautelars i estableix noves sancions

Per Albert Belis

El ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir en roda de premsa a l’edifici administratiu.
El ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir en roda de premsa a l’edifici administratiu. | SFGA/JAViladot

Després de 10 anys d’entrada en vigor i veient la tendència de les economies més desenvolupades en un context d’augmentar el rol dels governs en la revisió de les inversions estrangeres, el Consell de Ministres va tirar endavant ahir el projecte de llei de modificació de la llei d’inversió estrangera, que data del 2012, amb l’objectiu d’incrementar els mecanismes de control i seguiment posterior i, al mateix temps, facilitar l’arribada i la posada en marxa de determinades inversions. «Volem reduir terminis i diversificar sectors, atreure’n més i sobretot de més valor, i precisament això ho analitzarem en aquesta fase de control posterior», va afirmar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

La reforma legislativa es basa en quatre eixos principals: instaurar un règim de liberalització de determinades inversions per facilitar-ne el procés, obligar a totes les inversions estrangeres a presentar una declaració davant el registre un cop s’hagin materialitzat, instaurar un mecanisme efectiu de control i establir un règim sancionador. 

Al mateix temps, es considera necessari reforçar la clàusula de salvaguarda i articular aquest nou règim jurídic alineat amb els estàndards internacionals per protegir-se dels riscos que poden comportar determinades inversions per a la seguretat nacional, sobirania, ordre públic, salut pública o medi ambient.

Pel que fa al procés de liberalització, els inversors procedents d’un país amb qui Andorra tingui signat un CDI o d’un país amb qui hi hagi conveni de col·laboració en aquesta matèria, podran iniciar el procés sense haver de presentar sol·licitud i fer un primer control previ.

De la mateixa manera, s’instauraran els controls posteriors per valorar si les inversions estrangeres compleixen els requisits necessaris. En cas de comprovar deficiències, les decisions de control que se’n desprenguin poden incloure l’anul·lació de la inversió, la liquidació o mesures cautelars, que van des de la suspensió dels drets de vot a la prohibició de distribuir dividends o disposar d’actius. També s’estableix un nou codi sancionador que tipifica infraccions molt greus, greus o lleus.

El 2018 la inversió estrangera va assolir els màxims i des de llavors hi ha hagut un augment constant, mentre actualment les xifres «són de rècord», va dir Gallardo. El sector immobiliari i la prestació de serveis digitals són els més nombrosos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT