PUBLICITAT

Andorra la Vella

El CREI obrirà el mes de juny amb 13 places residencials i diürnes

El contracte inicial amb l’empresa gestora és de cinc anys, amb tres pròrrogues de tres anys

Per Albert Belis

Visita a les instal·lacions del CREI amb els mitjans de comunicació.
Visita a les instal·lacions del CREI amb els mitjans de comunicació. | SFGA/JAViladot

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), ubicat a l’antiga residència Solà d’Enclar d’Andorra la Vella, acollirà els primers joves amb trastorns de conducta i addiccions a partir del mes de juny, segons va revelar ahir la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, durant la visita a l’equipament amb els mitjans de comunicació. 
El CREI, que està pràcticament acabat (pendent només dels darrers retocs) i que ha costat 2,7 milions d’euros, comptarà amb una capacitat de 19 places residencials i 16 de dia, tot i que inicialment obrirà amb 8 places al servei residencial i 5 al servei diürn, que aniran augmentant progressivament. A més, serà possible una sobreocupació de dues places per cadascun dels serveis, i també es podran augmentar les de dia si no s’ocupen les residencials, però no al revés.

La modalitat residencial té com a funció oferir un acolliment i un tractament social, psicològic i terapèutic als adolescents en situació de desemparament que presentin alteracions de conducta recurrents o addiccions que posin en perill la seva integritat o la de terceres persones. Quant a l’atenció diürna, és un recurs que té com a objectiu l’afavoriment de la prevenció, impulsant el desenvolupament personal dels adolescents i joves que ho necessitin, sense que sigui necessari l’ingrés a jornada completa al centre.

La gestió del servei serà publicoprivada, després que el Consell de Ministres aprovés aquest dimecres la convocatòria d’un concurs públic internacional per a la concessió de la gestió, les bases del qual es van publicar ahir al BOPA. A més, hi haurà una taula de coordinació entre els ministeris afectats i l’empresa guanyadora. «Això és un projecte públic, no és una externalització ni una privatització, sinó una gestió publicoprivada, i busquem una bona gestió amb bons professionals», va afirmar Pallarés.

La ràtio serà d’un educador per cada 10 joves amb trastorns de conducta i addiccions

El contracte inicial serà de cinc anys, amb tres pròrrogues de tres anys possibles. Les empreses que hi vulguin optar tenen fins al 25 d’abril per concórrer. Des que se signi el contracte, la concessionària tindrà dos mesos per buscar els professionals que compleixin amb els requisits: un mínim de tres anys d’experiència amb aquest tipus de centre.  «Valorem la idea de contractar personal del país, ja que hi perfils com monitors o educadors socials que sí que els tenim i que potser hi estarien interessats», va assegurar la ministra d’Afers Socials. De moment, ja hi ha empreses interessades, la majoria catalanes, i també del País Basc.

No només hi ha empreses interessades, sinó també possibles joves inquilins, alguns dels quals es troben a centres de Catalunya, i d’altres presenten unes patologies vinculades amb la salut mental que de moment no encaixen amb les característiques del CREI. «No és aconsellable barrejar perfils de salut mental amb addiccions i trastorns de conducta, així que no tots els adolescents que tenim fora podran venir», va afirmar el director del departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé. «L’important és posar-lo en marxa amb els casos que ja sabem que poden venir d’entrada», va puntualitzar la ministra.

El centre comptarà amb un servei de seguretat les 24 hores del dia i una ràtio d’educadors d’un per cada 10 alumnes, que rebran classes tot i que continuaran inscrits als seus respectius sistemes educatius. En diversos pisos, la instal·lació està equipada amb una sala menjador i una cuina adjunta, dos espais de relaxació amb sofàs i televisió, una sala per als educadors, un patí-jardí amb hort per a les activitats a l’aire lliure, dues classes (una per formació teòrica i una altra per fer tallers de manualitats), una sala d’infermeria i psiquiatria, habitacions dobles i individuals (amb el corresponent sistema de seguretat) i un espai diàfan a l’últim pis per al servei de dia, obert de 9 del matí a 6 de la tarda.

PUBLICITAT
PUBLICITAT