PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut vol eliminar el passaport covid

Benazet destaca que la pandèmia està controlada i que tan sols ingressen a l’hospital les «persones fràgils i immunodeprimides»

Per El Periòdic

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la compareixença de la comissió legislativa de Sanitat.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la compareixença de la comissió legislativa de Sanitat. | SFGA / C. ESTEVE

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, proposarà al Consell de Ministres d’avui retirar l’obligatorietat del passaport covid. Ho va anunciar durant la compareixença que va fer ahir a la tarda davant de la Comissió Legislativa de Sanitat. «El certificat covid té poca importància actualment», va expressar el ministre, que va avançar que la intenció seria només mantenir-lo en els espais més sensibles com els centre sociosanitaris, els centres de dia i les cases pairals per tenir «una capa més de seguretat». D’aquesta manera, es preveu eliminar el certificat de la restauració i dels actes socials, culturals i esportius.

D’altra banda, el Govern no contempla, de moment, retirar la mascareta dels espais interiors com ha fet França. Benazet va explicar que els moviments demogràfics que té Andorra són un punt de feblesa i «no podem prendre decisions similars a Espanya i França». «La mascareta a espais interiors, per un criteri de prudència, encara la mantindria», ja que la infecció amb la variant òmicron encara s’estén molt ràpidament, va indicar. En aquest sentit, va manifestar que les mesures «s’han de prendre amb prudència i sempre considerant aspectes sanitaris i econòmics». A més, va afegir que «aixecar la utilització de mascaretes a espais tancats no afecta l’economia».

Tot i això, el ministre va reiterar que actualment la pandèmia està controlada amb aquesta variant i només ingressen a l’hospital persones fràgils o immunodeprimides o no vacunades. «Ara s’han de protegir aquests grups més vulnerables», va comentar el ministre. En aquest sentit, va informar que a partir d’ara hi haurà petits repunts per les interaccions socials, però va emfatitzar que cal aprendre a viure amb el virus. «Ens hem de despreocupar», i, per tant, no considera que calgui un comptatge diari dels casos, va informar. De la mateixa manera, Salut també té la intenció d’alleugerir el confinament dels contactes.

D’altra banda, el ministre també va reconèixer que les dades que el Govern va presentar sobre la covid persistent eren molt minses «quan la realitat és més important». Cada cop s’està normalitzant i es coneixen més les patologies. «La casuística és molt elevada i està sent seguida», va declarar, afegint que afecta molts aspectes diferents com neurològics, cansament i fatiga o problemes respiratoris. Per tant, Salut preveu una altra presentació perquè els experts expliquin més clarament les diferents patologies que es detecten.

Llei de biomedicina

La compareixença també va servir per explicar la llei de recerca i la biomedicina que ha de ser aprovada pel Consell General. El doctor i president del Comitè de Bioètica d’Espanya, Federico Montalvo, que va treballar el text de la llei, va informar dels reptes, els principis, la regulació i els continguts del projecte de llei. En aquest sentit, va declarar que ha estat una llei complexa de fer, ja que es va haver d’habilitar un marc perquè pugui perdurar en el temps i es pugui adaptar donat que el món de la biomedicina canvia constantment. De la mateixa manera, va explicar que s’han inclòs els principis i els límits a nivell internacional, i va recordar que la llei ha estat revisada i ha rebut el vistiplau del Consell d’Europa.

El text inclou tant aspectes de biomedicina, com també medicaments i productes sanitaris. De fet, el projecte de llei contempla que el Ministeri de Salut pot suspendre cautelarment la recerca si es posa en risc la salut de les persones, i el text ha portat a una modificació de la llei de tinença i protecció d’animals, així com de la de drets i deures i de la història clínica per tenir un règim d’aplicació de sancions més ajustat. 

Una pacient ingressada a l’UCI esdevé la víctima 152 de la pandèmia

El Ministeri de Salut va registrar ahir una nova defunció a conseqüència de la covid. Segons van informar des del Govern, es tracta d’una pacient de 85 anys que es trobava ingressada a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Amb aquesta defunció, ja són 152 els decessos que la pandèmia deixa al Principat. La notícia va arribar en una jornada en què el nombre de nous positius es va incrementar en 90, per la qual cosa els casos totals ja arriben fins als 38.710, dels quals 700 (+47) són actius. Pel que fa a les recuperacions, durant les darreres hores es van donar d’alta a 42 persones i, per tant, les recuperacions  totals se situen en les 37.858. Amb relació a la pressió sanitària, actualment hi ha vuit pacients (-1) ingressats a planta i tres (-1) a l’UCI, on dos d’ells requereixen ventilació mecànica. Quant a la població escolar, són set les aules que es troben en vigilància passiva. Finalment, el Govern va informar que des de l’inici del pla de vacunació ja s’han administrat 156.917 vacunes, de les quals 57.984 corresponen a primeres dosis, 57.270 a segones i 40.762 a terceres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT