PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i Espanya acorden fer front comú en la guerra a Ucraïna

La delegació andorrana agraeix la repatriació de nacionals en els combois coordinats per l’estat veí del sud

Per Albert Belis

Reunió entre la delegació espanyola i andorrana, ahir a Barcelona.
Reunió entre la delegació espanyola i andorrana, ahir a Barcelona. | Govern d’Andorra

Andorra i Espanya van acordar ahir durant una trobada a Barcelona actuar conjuntament davant la guerra a Ucraïna. Així, el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es van trobar ahir amb la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, i amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Ambdues delegacions van tractar els diferents àmbits de la cooperació bilateral i, en especial, la col·laboració sanitària entre els dos territoris.

En la reunió, en la qual també hi van ser presents la secretària d’Estat de Salut Helena Mas, així com l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, i l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, es va abordar l’actual situació política global i van coincidir en la necessitat de fer front comú davant del conflicte bèl·lic a Ucraïna per apel·lar a la pau i al diàleg, protegir els drets humans i impulsar l’ajuda humanitària. En aquest sentit, la delegació andorrana va agrair la col·laboració d’Espanya en la repatriació dels andorrans que es trobaven a Ucraïna en els combois coordinats per l’estat veí.

Xavier Espot i Maria Eugènia Gay van tractar diversos temes d’interès bilateral relatius als convenis de col·laboració transfronterera efectius en matèria de prevenció, d’extinció d’incendis i de salvaments, el conjunt de programes esportius o aspectes relacionats amb la col·laboració en matèria de residus i de medi ambient i la cooperació en l’àmbit cultural. La reunió també va servir per fer el punt de la col·laboració en matèria d’infraestructures i connexions entre els dos territoris per tal de facilitar la promoció turística, les relacions econòmiques i empresarials i el desenclavament del territori pirinenc.

Per la seva banda, Joan Martínez Benazet i Carolina Darias van tractar el marc de col·laboració en matèria sanitària entre els dos països, i van explorar noves vies de cooperació, després que durant la pandèmia hi ha hagut col·laboració entre els dos territoris per combatre la proliferació del coronavirus.

D’altra banda, Darias va visitar prèviament les instal·lacions de l’edifici de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras a Badalona. En aquesta visita, la ministra va poder conèixer de primera mà el treball de recerca que es fa des de l’Institut Josep Carreras, un centre de recerca d’excel·lència i un dels pocs del món que es dedica a la leucèmia de manera monogràfica.

La ministra espanyola també va tenir paraules de reconeixement cap al fundador d’aquest centre, Josep Carreras, i a tota la seva família, per la seva determinació a l’hora d’impulsar l’activitat de la instal·lació i pel paper clau en el funcionament del Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), essencial en la identificació de donants compatibles amb pacients de leucèmia, que es manté gràcies a la col·laboració de la fundació amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras va ser fundat el 2010 pel govern català i la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia amb l’objectiu de potenciar la recerca biomèdica i la medicina personalitzada en el camp de la leucèmia i altres malalties oncohematològiques.

PUBLICITAT
PUBLICITAT