Escaldes-Engordany
Benazet deixa el càrrec
El titular continuarà al capdavant de la cartera fins al 31 de març per cloure alguns elements
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha dimitit. Segons van explicar ahir el mateix titular i el cap de Govern, Xavier Espot, Benazet deixarà definitivament el càrrec el pròxim 31 de març, i serà rellevat per l’actual president del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Albert Font. «És una decisió trista i notòria», va començar la compareixença el cap de Govern, que va posar de manifest les «qualitats humanes i professionals demostrades» pel ministre al llarg de gairebé tres anys de legislatura. «La lluita contra la pandèmia que hem portat a terme i que podem qualificar de bona no s’entén sense la seva opinió decisiva i autoritzada», va posar en relleu Espot, que va afegir que «li vull traslladar el meu més sincer agraïment, desitjar-li molts èxits futurs i una prompta recuperació». I és que, tal com van explicar, la motivació principal d’aquesta decisió per part del ministre té a veure amb un problema de salut.
«Aquest és un càrrec que necessita molta dedicació, i ara mateix pateixo un problema de salut, que va començar amb la covid que vaig patir al desembre, que no representa un risc a la llarga però necessita una atenció per poder-lo solucionar», va indicar Benazet, que va assegurar que «no puc fer les dues coses», i per aquest motiu, «amb un criteri de responsabilitat, he de fer un pas al costat i deixar el meu càrrec». D’aquesta manera, el titular de Salut va posar en relleu que poc després d’iniciar la seva tasca al capdavant del ministeri, «ens hem trobat amb un fet sobrevingut, un impacte sense precedents com ha estat la pandèmia del coronavirus», i de fet, va valorar que «per la meva forma de ser, hi he posat molta dedicació, i potser per això he caigut malalt», afegint que «tot i els esforços esmerçats, he preferit ser aquí».
En una compareixença marcadament emotiva, el titular de Salut va aprofitar per mostrar el seu agraïment al conjunt de representants polítics del país i al seu equip ministerial, «especialment a l’Helena Mas, perquè la seva tasca i dedicació ha tingut un pes molt important en la gestió del ministeri i davant la covid-19». Benazet també va tenir paraules pels professionals de la salut, tots els cossos especials, els voluntaris i els mitjans de comunicació. I, en darrera instància, el ministre també va donar les gràcies al conjunt de la població d’Andorra: «La gestió de la pandèmia ha estat fruit de la lluita de tots. M’he sentit molt orgullós del meu país i dels meus conciutadans».
Posteriorment, el ministre Portaveu, Eric Jover, també va dedicar-li unes paraules al titular de Salut, refermant que «ha estat un plaer treballar aquests anys amb el ministre», i va assenyalar que «a ningú se li escapa la sort que hem tingut de tenir un especialista en pneumologia en aquesta pandèmia».
D’aquesta manera, en les darreres setmanes al càrrec, «el ministre Benazet vol acabar de tancar uns serrells i deixar-los degudament conclosos», va puntualitzar Espot, que va garantir que la resta de càrrecs directius en el si del Ministeri de Salut queden inalterats. Això permetrà que el departament segueixi impulsant les qüestions més rellevants que actualment dirigeix el ministre Benazet, com és la consolidació de la via preferent i la història clínica compartida, la presentació del Pisma, la culminació del projecte de Grifols, o la continuïtat dels plans d’envelliment saludable. «No es tracta de fer una trencadissa cada quatre anys, sinó de seguir un procés de reforma sanitària», va sentenciar Espot.
Albert Font pren el relleu a partir del mes d’abril
Albert Font s’incorporarà de manera efectiva al Govern com a ministre de Salut el pròxim mes d’abril. Anteriorment al seu càrrec a la CASS, Font havia exercit de metge generalista, va ser conseller general i cònsol menor al Comú d’Andorra la Vella. «Té un coneixement ampli en l’àmbit de la salut i una experiència dilatada en la gestió pública», va posar en relleu el cap de Govern, Xavier Espot. Ara, resta trobar-li un substitut a la CASS.