PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Canvis en la llei del procediment administratiu, que data del 1989

Estableix l’assistència tècnica preceptiva d’un lletrat en tots els processos i anul·la algunes taxes judicials

Per Albert Belis

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir en roda de premsa.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir en roda de premsa. | Govern d’Andorra

El Govern va presentar ahir el Projecte de llei del procediment contenciós-administratiu, que haurà de ser aprovada al Consell General després del tràmit parlamentari. El nou text s’estructura en 75 articles, tres disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i cinc disposicions finals. 

La llei vigent data de l’any 1989, així que és prèvia a la Constitució aprovada el 1993. Per aquest motiu, els canvis adapten la llei de la jurisdicció contenciós administrativa al context actual i als nous estàndards en matèria de dret processal. Al mateix temps, corregeix les mancances detectades i introdueix més empara al procediment, així com elements per dotar-lo de més agilitat i eficiència. «La nova legislació s’adapta a la realitat i aporta més seguretat jurídica i també més garanties per a l’administrat», va afirmar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.

A més, el nou text redueix el termini per a la presentació de la demanda, que serà de dos mesos a comptar de la publicació de la norma o de la notificació de l’acte impugnats. Si a l’escrit de contesta s’invoquen fets nous, no esmentats a la demanda, el recurrent tindrà un termini de vuit dies hàbils per efectuar al·legacions complementàries. 

Entre les modificacions, destaca que s’estableix un termini de 30 dies hàbils perquè el tribunal dicti sentència, finalitzat el termini per a presentar conclusions per la part o les parts demandades. En consonància amb el nou Codi de procediment civil, la llei introdueix un recurs de reposició contra totes les resolucions que no són susceptibles d’apel·lació, tant del batlle com del secretari judicial. El recurs d’apel·lació s’ha de presentar en tots els casos, directament davant la Sala Administrativa del Tribunal Superior i no davant del Tribunal de Batlles.

Les disposicions finals primera i segona modifica la Llei qualificada de la Justícia. Així, la competència objectiva per a conèixer dels assumptes en primera instància s’atribueix, en tots els casos, a un tribunal unipersonal i, per tant, els recursos contenciosos administratius són jutjats per un sol batlle adscrit a la secció administrativa del Tribunal de Batlles, així com establir l’assistència tècnica preceptiva d’un lletrat en tots els processos davant de la jurisdicció administrativa.

Per últim, la disposició final tercera modifica la Llei de taxes judicials. D’aquesta manera, estableix que no quedin subjectes a taxa judicial determinades actuacions processals per facilitar l’accés a la justícia als administrats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT