La declaració patrimonial dels càrrecs electes no serà pública
El ple del Consell General rebutja la proposta del PS durant el debat sobre la llei de transparència
El Consell General va començar a debatre ahir al vespre les 13 reserves d’esmena que el grup parlamentari socialdemòcrata havia presentat a la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública. El debat va ser suspès fins avui, quan es continuaran debatent les reserves d’esmena restants i també l’aprovació de la llei. Va ser rebutjada la pretensió del PS que els coprínceps i els seus serveis estiguin sotmesos a aquesta llei i també que la declaració patrimonial i el règim d’incompatibilitats dels càrrecs electes siguin públics. També es va tombar la proposta d’aixecar la reserva d’accés dels consellers generals a la informació en poder de l’Areb i de l’AFA o la nova composició que el PS proposava sobre la comissió nacional d’accés i avaluació de la documentació.
Els punts que van generar més debat van ser els referents als coprínceps i a les declaracions dels càrrecs electes. D’aquesta manera, i quant al primer aspecte, la consellera Susanna Vela va destacar que «no es pot entendre» que una institució andorrana no estigui sotmesa a una llei nacional, i quant al segon, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, va destacar que la intenció que tenien era que aquestes declaracions fossin públiques i, en aquest sentit, va recordar les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) que «demana» que les declaracions de patrimoni sigui públiques i es registrin també dades dels convivents.
En el cas dels coprínceps, la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, Mònica Bonell, va defensar que afegir a la llei els coprínceps i els seus serveis «no s’ajusta» al que estableix la Constitució sobre les seves funcions. En el mateix sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, va manifestar que convé mantenir el que marca la llei.
Pel que fa a les declaracions dels càrrecs electes, Bonell va defensar que no veu «necessària» la publicació per evitar el «safareig» que podria suscitar i consideren que fer-ho no comportaria «cap benefici». Quant al Greco, va recordar que ara tot just està fent la seva avaluació i que, per tant, cal no «avançar-se» al que podran determinar. Al seu torn, el cap de Govern, Xavier Espot, va fer una crida al PS a evitar caure en «el mimetisme» amb altres països més grans on aquesta publicació no té les implicacions que podria tenir a Andorra i va defensar que la majoria i el Govern estan «a favor del control estricte de la transparència». De fet, va recordar que el text a debat «neix» a les files de la majoria. A l’últim, des de Terceravia, i quant a les recomanacions del Greco, el president suplent, Joan Carles Camp, va destacar que Andorra ha de defensar «les seves especificitats» davant organismes internacionals.