Andorra la Vella
Andorra reforçarà la detecció del càncer de mama a través d’Hologic
Benazet destaca que l’acord permetrà seguir ampliant la via de la recerca i la innovació al país
El Govern i el SAAS han signat un acord de col·laboració amb Hologic, una empresa internacional dedicada a la investigació i l’atenció sanitària. Així, a través d’aquest conveni, Hologic cedirà al Principat nous aparells per a la detecció del càncer de mama que permetran al país fer un pas endavant en la lluita contra aquesta malaltia. «Aquest acord ens permetrà implementar les tècniques de diagnòstic amb intel·ligència artificial en el cribratge del càncer de mama», va indicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va considerar que amb aquesta acció «podrem procurar més i millor la salut de les dones d’Andorra».
En concret, i tal com va explicar el director general d’Hologic al sud d’Europa, José Yebra, l’empresa està especialitzada en el diagnòstic d’aquesta malaltia a través de la tecnologia de la tomosíntesis –una forma avançada de mamografia per observar el pit des de diversos angles–, i també amb la intel·ligència artificial. Així mateix, Yebra també va posar l’accent en l’estudi en paral·lel que l’empresa està iniciant per trobar el risc de patir càncer de mama en funció de la densitat mamària, amb un cribratge iniciat a Holanda i al qual es podran afegir les dades recollides al Principat. I és que, tal com va incidir Benazet, malgrat que la implementació del conveni amb Hologic pot necessitar un cert temps, la voluntat és posar en marxa aquest procediment en el programa de recerca i diagnòstic del càncer de mama tan aviat com sigui possible, pel fet que amb aquesta eina «situarem en la primera fila mundial el nostre cribratge del càncer de mama».
I és que, tal com va incidir el president del grup internacional d’Hologic, Jan Verstreken, l’empresa està especialment enfocada en la salut de les dones. Així, una altra de les seves àrees principals de treball és la salut òssia i la sarcopènia –pèrdua de força i massa muscular a mesura que s’envelleix, i amb una major incidència a partir de la menopausa–. En aquest sentit, Yebra va puntualitzar que aquesta tecnologia també es podria aplicar als esportistes d’elit que resideixen a Andorra, una eina que ja s’utilitza amb els jugadors de l’NBA. L’empresa també va recalcar la seva experiència en ginecologia i malalties de transmissió sexual.
Impuls a la investigació
El titular de Salut va celebrar que el projecte de col·laboració es troba «dins del nou camí que s’obre al Principat per a la recerca i la innovació en l’àmbit de la salut», i que aquest conveni «demostra al món que Andorra es vol posicionar en el sector de la biomedicina i la recerca en salut». I, en resposta a aquesta voluntat del Govern i el SAAS, Verstreken va considerar que «Andorra és un bon ecosistema» per fer-hi recerca, i per això, «no descartem res» de cara a futures noves col·laboracions. Cal destacar que l’acord s’ha signat per un any, renovable anualment.
Pel que fa a altres línies d’actuació, Hologic també està involucrada en la investigació de les malalties respiratòries, que segons Yebra, «tindran un pes molt important en el futur» i que va més enllà de la Covid-19. De fet, va ser a través de la pandèmia del coronavirus que es van produir els primers intercanvis entre el Principat i l’empresa, que ha proveït el material per diagnosticar la malaltia. Així, el director general del sud d’Europa de l’empresa va reconèixer que van quedar «positivament sorpresos» de la gestió de la pandèmia que va fer l’Executiu, i va recalcar que «l’estratègia andorrana està molt ben posicionada» en un estudi iniciat per l’Institut belga de la salut que compara diferents polítiques i iniciatives de cribratges del coronavirus d’arreu del món.
Hologic està present a més de 30 països, com els Estats Units, Brasil, Canadà, la major part dels europeus, la Xina, Corea del Sud, Japó i Austràlia, entre d’altres. Compta amb més de 5.800 treballadors, entre els quals 160 científics, 620 enginyers i 20 doctors. Actualment, l’empresa té registrades més de 3.000 patents globals.