Andorra la Vella
El recapte per l’IRPF i l’Impost de Societats cau menys de l’esperat
La suma dels dos tributs suposa 79 milions el 2020 respecte dels 84 aconseguits l’any passat
El Govern creu que el rendiment de l’Impost de Societats (IS) i de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) ha estat menys negatiu del que esperaven a conseqüència de l’impacte de la pandèmia del coronavirus al teixit econòmic andorrà. Així ho va apuntar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, en una compareixença ahir fent un primer balanç de dades fiscals i acompanyat del director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. «Hem vist el mateix comportament en el resultat de l’IS que en l’IRPF: han aguantat força bé el cop de la pandèmia», va declarar el ministre, que va concloure que «el rendiment dels dos impostos el 2020 ha estat més positiu del que podíem esperar, i això demostra la fortalesa del teixit econòmic del país».
D’una banda, al voltant de l’IS, Jover va indicar que s’havien presentat 6.929 declaracions respecte de les 7.360 del curs anterior. Dels resultats d’aquestes, havien disminuït lleugerament les bases de tributació positives (41% del total), i havien crescut les negatives (45%) i les de tributació zero (13%). No obstant això, el ministre va posar en relleu que la majoria de xifres estaven en la línia o fins i tot per sobre de l’assolit el 2018, reforçant doncs l’argument que el teixit econòmic havia pogut suportar bé l’impacte de la Covid-19. En definitiva, Jover va comunicar que l’Estat va recaptar el 2020 prop de 43 milions en l’Impost de Societats.
Aprofitant l’avinentesa, el titular de Finances també va posar l’accent en les deduccions a la quota, que l’any passat van suposar 24,2 milions d’euros, és a dir, 10 milions menys que el 2019 i que segons Jover, indiquen que «per criteris de prudència, les empreses han optat per no desenvolupar algunes actuacions que poden suposar deduccions», com ho és la creació de llocs de treball, a tall d’exemple. En aquest sentit, el ministre va posar en relleu els 5,4 milions deduïts en el marc de noves inversions, i que Jover ja va avançar que serà una de les que s’hauran de «precisar» de cara a la reforma fiscal perquè «són massa genèriques i molt interpretatives», apostant per una deducció «més acotada i relacionada amb la digitalització». A més, també va mencionar la intenció «d’incloure deduccions relacionades amb el mecenatge cultural, social i esportiu», ja mencionades pel cap de Govern, Xavier Espot. I encara amb la vista posada en la reforma fiscal i pel que fa a les rebaixes, el ministre va destacar els sis milions de deduccions en impostos comunals, com el de radicació o el d’arrendament, que segons va incidir, «erosionen la capacitat de recaptació del Govern». Així, va recordar el criteri de l’Executiu per mantenir els llindars actuals en relació amb la reforma de la Llei de Finances Comunals que les corporacions volen implementar.
De fet, aquesta necessitat d’equilibrar la balança serà un dels elements per posar remei al dèficit provocat per la pandèmia, que segons el titular de Finances, s’estima en uns 230 milions d’euros. Al voltant d’això, i tenint en compte la capacitat de superàvit que fins al moment de la pandèmia era capaç de generar Andorra, d’uns tres milions anuals, Jover va incidir que «necessitaríem entre 60 o 70 anys per recuperar el dèficit, i a mi no em sembla una xifra còmoda». Sigui com sigui, el ministre va recalcar que la voluntat de l’Executiu és la de preservar una «pressió fiscal baixa per seguir mantenint aquest atractiu del país».
36 milions en IRPF
Per la seva banda, Hinojosa va ser l’encarregat de compartir el resultat de la darrera campanya de l’IRPF, que va comptar amb un total de 17.853 declaracions (el 2019 van ser 18.616). En concret, 7.240 van resultar a ingressar, 5.666 a retornar i 4.947 van tenir resultat 0. Tot plegat, la recaptació derivada de l’IRPF ha estat de 36 milions d’euros, dels quals gairebé 12 corresponien a retencions per les rendes del treball, i 10,1 a retencions rendes capital mobiliari.
I en una línia similar que amb el resultat de l’IS, el director de Tributs i Fronteres també va denotar una evolució a la baixa del recapte respecte de l’any passat, que va ser de 38,5 milions, però que s’havia mantingut per sobre de l’assolit el 2018 (35,3 milions). D’aquesta manera, la suma del recaptat per l’Estat entre ambdós tributs per l’activitat del 2020 ha estat de gairebé 79 milions d’euros, mentre que el 2019 van sumar-ne 84.