Escaldes-Engordany
L’USdA creu que l’explicació d’Espot sobre les pensions baixes és irreal
El sindicat reitera la necessitat de millorar el sistema perquè els pensionistes «no quedin en la pobresa»
A la Unió Sindical d’Andorra (USdA) no li convencen les justificacions del cap de Govern, Xavier Espot, al voltant de les pensions baixes que perceben molts jubilats del Principat. Mitjançant un comunicat de premsa signat pel seu secretari general, Gabriel Ubach, l’USdA va respondre a les declaracions en aquesta matèria d’Espot en finalitzar la primera jornada del Debat d’Orientació Política i després de la intervenció a la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS de l’expert proposat pel sindicat, Antonio González, on va alertar que dues de cada tres pensions a Andorra es troben per sota del llindar de pobresa.
En primer lloc, Espot va indicar que «les dades de la CASS s’han de contextualitzar», fent referència a la pensió no contributiva, que el cap de Govern va considerar que «cap altre país ho té a l’abast que ho tenim, nosaltres», és a dir, «que arribi fins al salari mínim». En aquest sentit, l’USdA va recordar que aquest complement «manté uns requisits d’accés tan exigents que impedeixen el seu cobrament a la majoria de les persones que tenen pensions molt baixes». D’una banda, el sindicat calcula en més de 1.800 pensionistes els expulsats perquè «no compleixen amb els 20 anys de cotització», i que són precisament «els que cobren les pensions més baixes». Així mateix, també xifra en 2.600 els pensionistes que «tot i que han cotitzat més de 20 anys, no compleixen algun dels requisits restants» fent que també quedin exclosos del complement. Per aquest motiu, Ubach va assegurar que de més de 4.500 pensionistes residents que perceben pensions inferiors al salari mínim, ni tan sols un miler percep el complement.
No obstant això, el sindicat també va recalcar que «fins i tot per a aquells afortunats que el cobren, aquest no arriba al salari mínim». «Molts dels perceptors queden clarament per sota per no disposar de prou anys cotitzats per arribar al salari mínim d’acord amb l’apartat 4 de l’article 203 de la Llei que regula aquests complements», van exposar. En definitiva, l’USdA va considerar que «els complements que elevarien la pensió fins al salari mínim són molt restrictius, deixen fora els pensionistes més desfavorits, i els cobra una petita minoria dels que tenen pensions inferiors al salari mínim», i per tant, «no compensa ni de lluny les baixes pensions».
El segon punt té a veure amb el recalc d’Espot al voltant d’un «gruix important de persones que a diferència per exemple d’Espanya, tenen una pensió molt petita perquè, abans de la reforma del 2008, només que s’hagués treballat i cotitzat una setmana, ja tenies dret a una pensió», un fet que, a parer seu, «falseja, entre cometes, les estadístiques perquè tenim pensions molt baixes però de gent que ha cotitzat molt poc». En aquest sentit, Ubach va posar en relleu que, en efecte, aquesta possibilitat va desaparèixer l’any 2008, i va puntualitzar que «la major part dels pensionistes que fins llavors cobraven pensions amb tan escassa cotització ja no estan entre nosaltres». Així mateix, va defensar que «comparar això amb la situació espanyola està fora de context», assegurant que a Espanya també hi ha la figura de la pensió no contributiva per a persones que no han cotitzat prou o res, amb imports «molt superior a les quals es percep a Andorra».
La tercera i darrera puntualització que va fer el sindicat té a veure amb el suggeriment d’Espot de «mirar quina pensió cobren les persones que han cotitzat almenys 40 anys, que és una vida laboral normal i habitual», respecte a les quals, va valorar que «ja ens n’anem a pensions que no estan per sota del llindar de la pobresa» tot i matisar que no vulgui dir que siguin altes. «Es tracta d’un plantejament difícilment explicable i clarament fora de context», van incidir des de l’USdA, que va reclamar que «el sentit comú i el rigor exigeixen que es mirin totes, no només les bones». Així mateix, el sindicat va recalcar que, si s’agafés aquest referent, «seria mirar només el 10% (o menys) de les pensions», i per tant, «oblidar-se del 90% de la població d’Andorra que mai arribaran als 40 anys cotitzats». Per tot plegat, Ubach va manifestar que «fins i tot així no es pot obviar que el sistema de pensions del país és enormement mesquí i limitat al reconèixer una pensió que és només la meitat del cotitzat», i va recordar que «la immensa majoria dels països de l’entorn té taxes de substitució molt més elevades amb aquest llarg període cotitzat». Cal fer esment que, Espot va valorar sobre aquest fet que «el que tenim és un problema de competitivitat dels salaris», i que és des d’aquest punt que s’ha de treballar.
Per tot plegat, l’USdA va considerar que «les explicacions d’Espot intentant justificar per què les pensions són tan baixes no responen a la realitat i estan precisament fora del context real de les pensions», i va animar el Govern a «mantenir totes les consideracions que vam fer a la comissió que estaven clarament contextualitzades» per tal que «la immensa majoria de les persones no quedi en la pobresa quan es jubilin».