Search
Close this search box.

El 52% de les empreses segueixen afectades per l’impacte de la Covid

La restauració és dels sectors més perjudicats i, de fet, un 29% s’està plantejant tancar el negoci

La meitat de les empreses andorranes segueix patint els estralls de la pandèmia del coronavirus. Així es desprèn de l’enquesta impulsada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i elaborada per Andorra Recerca i Innovació (ARI), i que n’és la tercera edició des del juliol de l’any passat. «L’objectiu és disposar d’un baròmetre econòmic que permeti treballar amb dades reals els efectes que pateixen les empreses», va apuntar el president de la CCIS, Josep Maria Mas. 

D’aquesta manera, i tal com va exposar des de l’ARI Joan Micó, malgrat que un 31% de les empreses va declarar que no té cap afectació sobre la seva activitat, el 52% assegura que seguirà influïda. D’aquestes, un 28% creuen que es recuperaran a curt o mitjà termini –fins a sis mesos o un any–, mentre que el 24% restant considera que trigarà més d’un any a tirar endavant. Aquesta valoració sorgeix després que un 32% de les empreses reconegués que havia vist créixer la seva xifra de facturació el segon trimestre de l’any, pràcticament el doble que al primer trimestre d’enguany –18,5%–Per contra, un 34,5% dels negocis va compartir que havia patit una disminució de les vendes entre abril i juny. Cal tenir en compte que la valoració és contrastada en funció del sector, i mentre que la construcció concentra el gruix més important de resultats de creixement, l’hoteleria, el transport, les agències de viatge i la restauració són els que més caiguda de la facturació han patit el primer semestre.

I, en conseqüència, aquestes empreses són les que més sovint es plantegen tancar. D’aquesta manera, malgrat que el resultat global de negocis que tenen sobre la taula tancar sigui el 12%, quan es tracta de la restauració, el percentatge creix fins al 29%, el transport va marcar un 18%, i un 17% les agències de viatges. També és rellevant que, respecte a la forma jurídica, un 17,5% dels treballadors per compte propi té al cap deixar la seva activitat. A més, en termes generals, un 2,8% de les empreses assegura que es veuran obligades a tancar per la crisi.

Així mateix, pel que fa als efectes en l’estructura de les empreses, vuit de cada 10 empreses va compartir que la pandèmia no havia suposat impacte en la plantilla la primera meitat d’any. No obstant això, 13,5% sí que havia implantat reduccions de jornada o suspensions de contracte, i un 3% va acomiadar treballadors. I pel que fa a la forma d’organitzar-se, l’enquesta va concloure que el teletreball havia perdut força en comparació amb el gener, passant del 24% al 19,5%, i també creixia en quatre punts –18%– les empreses que, tot i poder implementar-lo, no ho feien.

La vacuna com aliada

Sigui com sigui, el teixit empresarial es va manifestar més optimista en relació amb les seves perspectives econòmiques.  En l’àmbit de cada negoci, la major prioritat dels enquestats era reduir costos –amb 3,82 punts sobre 5–, seguit de la inversió en innovació i digitalització, i el desenvolupament de nous productes i serveis. També van posar en relleu accions com dotar el personal de noves habilitats, reforçar els canals de venda digitals i l’expansió internacional. En clau de país, els empresaris insisteixen en un 66% dels casos que el principal repte de futur és la diversificació econòmica amb l’arribada d’inversió estrangera d’alt valor, seguit d’una millora de l’oferta turística –60%–, i d’un impuls de les polítiques de sostenibilitat –48,5%–. 

A més, pel que fa a les accions que van considerar com les més prioritàries a tirar endavant des del sector públic, els empresaris andorrans van valorar amb un 4,35 sobre 5 la necessitat d’avançar en la simplificació administrativa, amb un 3,98 oferir facilitats al finançament, i amb un 3,97 brindar ajuts a la formació del personal. També van fer referència als estímuls fiscals, al pla de desenclavament, ajuts a la digitalització, incentius per accedir a mercats internacionals, i a programes d’estímuls al consumidor. Tanmateix, dos de cada tres enquestats va considerar que el factor més determinant de cara a la sortida de la crisi és la campanya de vacunació contra la Covid-19. En aquest sentit, els empresaris van valorar amb un 3,87 sobre 5 la gestió de la crisi sanitària per part del Govern.

Per tot plegat, Mas va compartir que la lectura de la CCIS a l’enquesta és la «dificultat» que mantenen les empreses, i per això, va indicar que «des de la Cambra seguirem donant un suport real als neguits i les preocupacions de les empreses». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu