PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El turisme vol aplicar la taxa després de l’estiu del 2022

El ministeri assegura al sector l’arribada dels temporers a l’hivern

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de turistes a l’avinguda Meritxell.
Imatge d’arxiu de turistes a l’avinguda Meritxell. | Maricel Blanch

El Govern està decidit en fer una realitat la taxa turística al Principat l’any 2022. Però l’impost està encara en fase de confecció, i s’està compartint el treball amb el sector per tal de trobar acords de cara la seva posada en marxa. Una engegada que el sector, això sí, desitjaria que fos després de la temporada d’estiu de l’any vinent. Així ho va especificar el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, després de la segona reunió amb el Ministeri de Turisme amb la taxa turística com a element central. «Ens van dir de posar-ho en marxa un cop acabada la temporada d’hivern, i els vam dir que no era la data ideal perquè a l’estiu treballem amb preus molt baixos, fins a un 70% respecte de l’hivern, i que no seria el més convenient aplicar un impost sobre aquests preus», va manifestar Ruiz. En una línia similar, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, va compartir que «per tema de legislació, entenc que la tramitació es farà durant el primer semestre de l’any, però això no implica la seva aplicació», a la vegada que va posar sobre la taula que «a nosaltres ens interessa treballar bé durant una temporada, i en tot cas mirar quan s’implementa de cara a l’estiu».

Així, Ruiz va assegurar que el Ministeri de Turisme, amb Jordi Torres al capdavant, es va comprometre a mirar d’allargar tant com fos possible l’entrada en vigor de la taxa. Cal tenir en compte que l’Administració està escoltant també altres actors econòmics, com és el cas de la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana, tal com va explicar el president de l’AEAT, així que la intenció és recollir tots els elements de feedback possibles de cara a poder presentar una proposta més ferma ja a la pròxima trobada al voltant d’aquest nou tribut. «Entenem que a partir de la reunió vinent en traurem alguna cosa en comú», va incidir Pujol. De fet, Ruiz va explicar que des del Govern els van indicar que la voluntat actual és tenir quelcom definit, amb uns preus i dates, d’aquí a un mes com a molt.

L’arribada dels temporers

Més enllà de la taxa, la trobada va servir per tractar altres aspectes d’actualitat en el sector turístic, com és el cas de l’aportació del Govern a les aerolínies que operin vols entre Madrid i l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, l’actualitat de la pandèmia, l’afectació en la touroperació, o l’arribada dels temporers per a la temporada d’hivern. Al voltant del darrer, el president de l’AEAT va reconèixer que «estàvem preocupats per les restriccions de la Covid respecte dels temporers perquè nosaltres hem de començar a contractar aviat», però va afegir que «es van comprometre a tenir els protocols tancats en poques setmanes per saber com han de venir». 

De fet, l’element més conflictiu seria que països com l’Argentina estan fent servir, entre altres vaccins, l’Sputnik. No osbtant això, l’Executiu, i tal com va avançar a l’agost el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aprovarà l’arribada de persones vacunades amb vaccins reconeguts i subministrats per organismes oficials. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT