PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’arribada del setembre fa caure l’ocupació hotelera fins al 67%

Entre setmana, la xifra és encara inferior, i resta en un 51%

Per Lídia López

Turistes passegen per l’eix central, dies enrere.
Turistes passegen per l’eix central, dies enrere. | El Periòdic

Previsions complertes. Amb el final del període vacacional de l’estiu i l’arribada del setembre, l’ocupació hotelera s’ha vist notablement disminuïda. Segons les darreres dades fetes públiques per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), la xifra del cap de setmana va marcar un 67,50%, és a dir, gairebé 15 punts menys que l’anterior –aleshores es va assolir un 81,84% d’ocupació–. La caiguda va ser encara més important pel que fa a les pernoctacions de dilluns a divendres, que van baixar prop de 30 punts: d’un 81,31% al 51,40%. Per això, el sector preveu que durant aquest mes, la situació s’assimili a la d’inici de juny, i sigui «l’impàs» a un octubre on acabaran de descendir els clients. «Tornem al que és la temporada normal al setembre: entre setmana, ocupacions per sota de la meitat; i els caps de setmana, coincidint amb algunes festivitats catalanes, podriem arribar a mantenir-nos per sobre del 60%», va declarar el director de l’UHA, Jordi Pujol.

D’aquesta manera, els establiments hotelers fan confiança que les festivitats de l’11 i el 24 de setembre portin visitants al Principat, malgrat que en aquests períodes ja no es realitzen pràcticament reserves amb antelació i el gruix de demandes arriba mitjançant l’última hora: «La sensació és similar als anys anteriors, i es fa difícil preveure res perquè els dies forts de reserves seran els dos o tres abans de la data», va remarcar el director. Cal tenir en compte, però, que aquest context serà només pel que fa als caps de setmana, ja que entre setmana serà més complicat rebre turistes. «Al setembre, el que ens queda entre setmana és la gent que té pànic a fer les vacances quan les fa tothom», va considerar Pujol.

Així, una vegada passat el mes actual, l’UHA espera que les ocupacions acabin d’anar a la baixa i sigui «complicat fins i tot tenir clients els caps de setmana», ja que, com va valorar Pujol, «l’octubre és més difícil perquè fa més fred i les famílies ja estan de ple en la dinàmica escolar».

Agost al 85% als apartaments

Per la seva banda, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va indicar que la mitjana d’ocupació del mes d’agost pels establiments del grup situats a Canillo va ser del 85%, amb moltes jornades al 100%, mentre que al Pas de la Casa es va assolir un 40% per l’arribada de visitants del país veí del sud que no trobaven lloc a establiments del centre del país i rodalia. «El client espanyol ha pujat per primera vegada al Pas perquè no trobava habitació enlloc», va assegurar Ruiz, que per aquest motiu, va considerar «enganyosa» la xifra encampadana.

Així mateix, des de l’AEAT celebren que han pogut rebre molts clients «d’estades llargues», és a dir, «que la gent ha pujat a fer les seves vacances aquí i s’hi han estat entre set i 10 dies». I de cara a les setmanes vinents, Ruiz va coincidir amb Pujol considerant que «a partir del 13 esperem només reserves d’última hora i pel cap de setmana».

PUBLICITAT
PUBLICITAT