PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els gossos perillosos s’hauran de castrar per obligació abans de l’any

Els futurs propietaris dels cans hauran de rebre dues formacions prèvies i l’avaluació relativa

Per Lídia López

El director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
El director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

Els cadells de gossos considerats potencialment perillosos hauran de ser castrats o esterilitzats obligatòriament abans del primer any d’edat. Així s’ha establert en el nou Reglament sobre la tinença de gossos perillosos i gossos potencialment perillosos que actualitza el de l’any 1999 i que va presentar ahir el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó. «L’esterilització s’haurà de fer abans d’un any, quan ho digui el veterinari», va declarar Teixidó, que va puntualitzar que aquesta mesura es pren per «evitar-ne la cria descontrolada». En aquest sentit, el Govern ha determinat prohibida la reproducció dels gossos perillosos, així com el seu encreuament amb altres races. Aquesta és una de les principals novetats del text, que també estableix l’obligatorietat de rebre una formació prèvia a aquelles persones que vulguin esdevenir propietàries d’un ca d’aquestes característiques. Aquesta acreditació constarà de dues parts. 

En primer lloc, el futur propietari rebrà coneixements d’etologia canina a través d’un centre d’ensinistrament autoritzat –segons el cap dels Banders, encara no s’ha definit quins seran els establiments que hi participaran–, i també seran els seus professionals els encarregats de valorar l’entorn de la persona per determinar si és adient o no. Posteriorment, també haurà de rebre la formació impartida pel Ministeri d’Agricultura amb la col·laboració dels Banders, on es compartirà la normativa vigent en matèria de tinença i protecció d’animals. Cal tenir en compte que ambdues parts comptaran amb una avaluació que s’haurà de superar favorablement per poder arribar a ser propietaris d’un gos perillós. Aquests requeriments per a la tinença se sumen als ja existents: ser major d’edat, no tenir legalment modificada la capacitat, no haver estat sancionat per la tinença i protecció d’animals, i tenir una pòlissa d’assegurança que cobreixi les responsabilitats civils.

Pel que fa a les persones que actualment ja es fan càrrec d’un ca perillós, no hauran de passar per la formació. No obstant això, sí que se’ls imposarà en cas que incompleixin alguna de les normes definides al reglament, i també els propietaris de gossos que passin a ser considerats perillosos. I és que aquesta és una consideració afegida al nou text: a banda de les 15 races considerades perilloses, així com el resultat dels seus encreuaments, també passaran a ser definits com a potencialment perillosos els animals que «presentin determinats comportaments agressius» o que protagonitzin un episodi d’atac a una persona o animal amb actitud pacífica, i que generi una lesió o suposi una intervenció mèdica o veterinària.

Quant a altres aspectes de la tinença dels gossos perillosos que s’actualitzen amb el nou reglament, Teixidó va posar en relleu que es determina la llargada màxima que pot tenir la corretja amb la qual es passegen aquests gossos en 1,5 metres –sempre han d’anar lligats i amb el morrió–. A més, no es permet que els menors d’edat s’encarreguin dels passejos i es prohibeix conduir més d’un ca perillós a la vegada. D’altra banda, els propietaris hauran de tenir permanentment en possessió la Targeta identificativa per a gossos potencialment perillosos, i presentar-la a les autoritats quan li reclamin. 

En definitiva, Teixidó va insistir que les mesures «estan enfocades a garantir la seguretat de la societat», reforçant el control de les races perilloses per «prevenir i evitar possibles situacions de perillositat». Fins al mes d’agost, es van produir 25 atestats per gossos potencialment perillosos a Andorra, de les quals vuit es van acollir a la reducció per conformitat de la sanció. Un fet que, per al director de Banders, «és positiu, perquè el propietari accepta que ha tingut un error». Fent un cop d’ull les dades d’anys anteriors, es pot observar que el 2020 hi va haver 54 atestats, 58 el 2019, i 81 el 2018.

Actualment, hi ha 645 gossos considerats potencialment perillosos al Registre d’Animals de Companyia (RAC), un 6% del total de mascotes censades. De fet, el Principat ha actualitzat el llistat de races afegint-ne una, i que ara és de 15: Akita americà; Bullmastiff; Dòberman; Dog argentí; Dog de Bordeus; Fila brasiler; Mastí napolità; Pit bull terrier americà; Gos de presa canari; Rottweiler; Terrier de Staffordshire americà; Bull terrier de Staffordshire (anglès); Buldog americà; Akita inu i Tosa inu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT